Макрон към французите: Пестете енергията, за да няма режим на тока

OFFNews 05 септември 2022 в 21:34 4068 5

Еманюел Макрон

Снимка АП / БТА

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон призова днес за рязко 10-процентово намаление на потреблението на енергия в страната през идните седмици и месеци, за да се избегне опасността от режим на тока.

Макрон предупреди, че в предстоящите месеци може да се наложи да бъде обмислено принудително пестене на енергия, ако доброволните усилия не са достатъчни.

Планове за режим на тока се подготвят в случай на необходимост, а спирания на електричеството ще има като “крайна мярка”, каза той, цитиран от БТА.

“Най-добрата енергия е да не потребяваме”, заяви президентът на пресконференция, на която призова френските предприятия и домакинства да пестят енергия, включително като намаляват отоплението и разхлаждането.

Макрон обяви след видеоконферентен разговор с германския канцлер Олаф Шолц, че Франция планира да увеличи газовите доставки за Германия, за да компенсира намаляването на снабдяването с руски газ, а в замяна Германия ще продължи да доставя електричество на Франция, за да компенсира недостига, предизвикан от ремонтни дейности в много френски ядрени реактори.

Двамата лидери разговаряха преди предвидената за петък извънредна среща на енергийните министри от Европейския съюз за това как общността може да се координира, за да поддържа отоплението си тази зима, ако Русия спре газовите доставки.

Макрон каза, че Франция и Германия подкрепят идеята да се изисква от енергийните компании, които регистрират големи печалби от повишението на цените на газа и петрола напоследък, да дават някакъв вид “принос” в държавните хазни, както и за ценови таван за руския газ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

3

хr4

05.09 2022 в 22:54

Тъпия, недалновиде, алчен и меркантилен се казва Шрьодер и той е акционер предполагам знаеш къде? Т.е. той си е обикновен предател, който тряя да бъде набит на кол и одран докато е още жив. Меркелица пък е бивша комсомолска всеклецарка, та и там е ясно.
ПП.За пореден път: на простите, залупени швабри не трябва да им се дава нищо друго освен гаечен ключ!!! Оказаха се по-големи абдали и от нас...

-1200

2

путин хуйло

05.09 2022 в 22:02

европейските тикви в продължение на 15 години биваха многократно предупреждавани колко е опасно да обвързват икономиките си и благосъстоянието на 500 милиона граждани със северномонголски путянистан!

-1200

1

путин хуйло

05.09 2022 в 21:59

Който е бил тъп, недалновиден, алчен и меркЕлтилен, така че да обвърже икономиката си с един диктатор злодей, маниакален психопат и масов убиец сега да стои на тъмно и студено!
 
X

Подкастът на OFFNews