Македонският президент отказа да даде мандат на Социалдемократите

ОFFNews 01 март 2017 в 19:27 3924 0

Македонският президент Георге Иванов няма да връчи мандат за съставяне на правителство, предава БГНЕС.

В свое обръщение Иванов казва, че няма да връчи мандат за съставяне на правителство на партии, които нарушават единството на страната.

Според него след проведените избори на 11 декември избори чужда държава, визирайки Албания, и нейният премиер директно са се намесели във вътрешните работи на страната и е била изготвена т.нар. "Албанска платформа", която цели да постави Македония като заложник на Албания.

"Очаквах политическите партии да осъдят този акт. Това са сериозни моменти от историята на Македония. Избирателят е този, който решава. Гражданите гласуваха за политическите платформи, а не за чужди платформи. Аз се заклех да спазвам Конституцията. Съвестта не ми дава право да дам мандат. Няма заплахи и закани, които могат да ме накарат да наруша законите и Конституцията на страната", заяви Иванов.

"Няма да дам мандат за съставяне на правителство. Ние нямаме резервна държава. Нямаме право да унищожаваме държавата си. Чужди платформи не могат да бъдат условие за съставяне на правителство. Няма да дам мандат нито на партия или на човек, които застрашават териториалната цялост. И няма да отстъпя от това", допълни македонският президент.

Вече втори ден македонци протестират срещу идеята албанският език да бъде обявен за официален. Продължава недоволството на хиляди граждани, които са против коалиция между Социалдемократическия съюз на Македония и албанските партии. В 14:00 часа българско време започна блокадата на основния път свързващ град Битоля и Прилеп в централната част на Република Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!