Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Македония моли САЩ да ѝ помагат, за да може да влезе в ЕС до 2030 г.

Юлиуш Висожински 09 май 2023 в 21:20 2871 2

Посещението на Ковачевски и Османи в САЩ

Снимка Правителство на РСМ - пресслужба

Посещението на Ковачевски и Османи в САЩ

"САЩ твърдо застават зад Република Северна Македония в нейните намерения да стане член на Европейския съюз до 2030 г. Предстоят ни определени предизвикателства, за да трасираме този път и да го направим необратим. Смятам, че силната, проактивна американска подкрепа, която получихме тук във Вашингтон във възможно най-ясна форма, е от особено значение."

Това заяви в интервю за "Гласът на Америка" македонският външен министър Буяр Османи. Той и премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски са на работно посещение в САЩ. 

Също пред "Гласът на Америка" премиерът Ковачевски обясни, че "конституционните промени за включването на други части от народи" (тоест и българите) са "едно от решенията, за които се изисква парламентарно мнозинство от две трети преди присъединяването към пълноправно членство в ЕС". 

В македонското министерство на правосъдието е сформирана работна група за изготвяне на конституционните промени, която се състои от експерти от правната сфера.

Ковачевски добави, че след като работната група излезе с подготвените изменения, ще има консултации с бизнеса, академичната общност, политическите партии. След това подготвените изменения ще влязат в парламентарна процедура.

Когато видите текста на конституционните промени, цялата пропаганда на опозицията, на противниците на европейския път на държавата, на противниците на прогреса на държавата, ще рухне. Защото ще стане ясно, че промените в конституцията всъщност само укрепват мултиетническия характер на страната ни и обществото ни, обогатяват нашето общество и имиджа на страната ни пред света, твърди македонският външен министър Буяр Османи.

В рамките на работното си посещение в САЩ Ковачевски и Османи срещнаха с американския държавен секретар Антъни Блинкен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

2

Того

10.05 2023 в 05:28

"По делата им ще ги познаете." Делата на братовчедите са антибългарски и следователно антиевропейски. Въпросът тук е друг. Защо нашият проруски президент и проруското ни правителство не са на посещение в САЩ?

1042

1

danvan

10.05 2023 в 01:06

Ако не спрат с провокациите към България, може да им се наложи доста да почакат за ЕС ...
 
X

Да помогнем на украинските деца!