Майор от Националната полиция в Харков се оказа руски агент

OFFNews 05 май 2022 в 16:28 6437 4

Контраразузнаването на Украйна е задържало действащ служител на главното управление на Националната полиция в Харковска област, който е предавал чувствителна информация на руските спецслужби.

Това бе съобщено на страницата на дирекцията на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) в Харковска област във фейсбук, цитирано в телеграм канала на УНИАН.

Установено е, че в деня, когато Руската федерация напада Украйна - 24 февруари, служител на звеното за визуално наблюдение с чин майор от полицията е участвал в събирането на секретни данни в ущърб на Украйна. Чрез негов роднина - пенсиониран ОМОН-овец от Белгород, офицери от ФСБ му възложили да заснеме военни и граждански обекти в Харков и движението на частите на украинските въоръжени сили в областта.

Майорът успял да заснеме и изпрати чрез Tелеграм в Русия снимки на сградите на дирекцията на СБУ в Харковска област, Главното управление на Националната полиция, един от търговските и развлекателни центрове в центъра на града, сервиз, където се ремонтират военни автомобили, както и снимки на разположената в областта военна техника.

Агентът на ФСБ обикалял региона със служебен автомобил със специално разрешение, което му позволявало да избегне проверките на контролно-пропускателните пунктове.

Полицаят е бил задържан на един от КПП-тата край града. По време на проверката на колата му са открити три предмета, наподобяващи гранати RGO и F-1, както и взриватели за гранати.

В момента се решава как да бъде квалифицирано престъплението според украинския наказателен кодекс и каква мярка за неотклонение да му бъде наложена.

По-рано СБУ неутрализира група "спящи агенти" на руската ФСБ в Днепропетровск.

В Ужгород пък служители на военното контраразузнаване задържаха руска група за борба с наркотиците, ръководена от агент на ФСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

4

AntiZ

06.05 2022 в 05:31

А в БГ се сещам за едни двама генерали, дето също отговарят на профила.

-5910

3

Един

06.05 2022 в 00:39

Да сега в Харков за публикации в социалните медии или изразяване на различно мнение те постига съдбата на хората в Буча или на разстреляните журналисти. Няма как да пуеш нещо достоверно.

3767

2

Име на профила

05.05 2022 в 19:34

В харков руснаците са по малко от половината вече. И дори те не искат и да чуят за русский мит вече. Източник: чувам се с тях всяка седмица. А национални предатели има навсякъде; там хванали един копейкин, тук протестират няколкостотин...

-5910

1

Един

05.05 2022 в 17:06

Да в Харков са руснаци, нормално е да очакват освобождението си и да помагат, както са правили и българите в Освободителната война в 1877-1878