Майка оправдана за смъртта на бебето си след 32 години

12 юни 2012 в 19:03 4043 1

Майкъл и Линди Чембърлейн през 1982 година. Снимка: АП
Майкъл и Линди Чембърлейн през 1982 година. Снимка: АП

Едно от най-известните дела в историята за изчезнало дете стигна до окончателна развръзка в понеделник, 11 юни 2012.

След 32 години преследване съдебните власти в Австралия официално оправдаха Линди Чембърлейн, осъдена за смъртта на 9-седмичната си дъщеря Азария. Съдебен лекар потвърди това, което майката твърди през цялото време - че куче динго е завлякло и убило бебето.

Азария умира през 1980 година. Чембърлейн беше призната за виновна за смъртта й през 1982 година.

„С облекчение и задоволство слагаме край на тази сага“, каза Чембърлейн в понеделник. Бившият й съпруг, баща на Азария, Майкъл, добави: „Тази борба да докажем истината за това, което се случи с Азария, продължи твърде дълго“.

Съдебният лекар Елизабет Морис заяви: „Моля, приемете искрените ми съболезнования за смъртта на вашата обичана дъщеря и сестра Азария. Много съжалявам за вашата загуба. Времето не може да отнеме болката и тъгата заради смъртта на дете“.

От смъртта на Азария през 1980 година до днес е имало 27 нападения на кучета динго над хора, три от които са завършили със смъртта на хората. Но преди 1980 година подобни случаи са напълно непознати.

На 17 август 1980 година Чембърлейн и бившият й вече съпруг завеждат трите си деца на къмпинг до Улуру в австралийската пустиня. Чембърлейн слага новороденото да спи в плетена люлка в палатката на семейството и се връща при близкото барбекю при свои приятели. Не след дълго те чуват „заплашително ръмжене“ и плач на бебе. Майката хуква към палатката и, по думите й, вижда куче динго, влачещо дъщеря й.

Първоначалното разследване не доказва, че семейство Чембърлейн е виновно за смъртта на Азария, но за мнозина историята на Майкъл и Линди звучи твърде невероятно.

През октомври 1982 година, на фона на слуховете за това, че Азария е станала жертва в религиозна церемония, делото е възобновено, а Линди е осъдена на доживотен затвор за убийството на бебето.

Преди по-малко от четири години след присъдата, когато якенцето на бебето е намерено в ров на куче динго, Чембърлейн беше повторно съдена и оправдана. В понеделник делото окончателно беше затворено от съдебните власти, а майката беше напълно оправдана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews