Мадрид: Референдум в Каталуния няма да има

OFFNews 29 септември 2017 в 18:59 3006 0

Планираният в неделя референдум за независимост на Каталуния няма да се състои. Това заяви говорителят на испанското правителство Иниго Мендес де Виго по повод предстоящия в неделя референдум, обявен за незаконен от Мадрид.

"Подчертавам, че няма да има референдум на 1 октомври", каза той след седмичното заседание на испанското правителство, цитиран от Ройтерс и БТА.

Изявлението дойде, след като говорителят на каталунските власти Жорди Турул призова всички 5,3 млн. жители на Каталуния да гласуват на референдума и посочи, че те ще могат да направят това в 2315 избирателни секции. 

По думите му само в Барселона, където живеят 1,6 милиона души, ще има 207 избирателни секции. Около 7300 души участват в гарантирането на добрата работа на избирателните секции, заяви още Турул.

В сряда Апелативният съд на Каталуния нареди на регионалната полиция, на националната полиция и на Гражданската гвардия да затворят всички изборни секции, които ще бъдат използвани за референдума. Допитването бе забранено от Конституционния съд на Испания.

Референдумът противоречи на испанската конституция, според която референдум може да организира само централната власт. 

Привържениците на идеята за независимост на Каталуния се готвят да окупират някои от избирателните секции, за да избегнат тяхното запечатване от испанските власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!