Лондон обвини Русия, че иска да сложи послушко на Москва за лидер на Украйна

OFFNews 23 януари 2022 в 13:35 4945 2

Евгений Мураев

Великобритания обвини руския президент Владимир Путин в заговор да инсталира проруски политик начело на украинското правителство, съобщават британски медии.

Британското министерство на външните работи е предприело необичаен ход като е посочило бившия украински депутат Евгений Мураев като потенциален кандидат на Кремъл.

Мураев, който е собственик на медия, загуби депутатското си място в украинския парламент, когато партията му не успя да си осигури 5% от гласовете на изборите през 2019 година. Форин офис посочва още четирима украински политици, които са във връзка с руските разузнавателни служби и работят по планове за нахлуване на Русия в Украйна.

Повечето от тях са били министри по времето на бившия проруски украински президент Виктор Янукович, свален от власт през 2014 година. Русия е струпала стохилядна армия близо до границата с Украйна, но отрича да планира нахлуване.

Британски министри предупредиха, че руското правителство го очакват сериозни последици, ако войските навлязат в Украйна.

В декларация на външния министър Лиз Тръс се казва:

„Публикуваната днес информация хвърля светлина върху степента на руската дейност за подчиняване на Украйна и върху начина на мислене в Кремъл. Русия трябва да намали напрежението, да прекрати кампаниите на агресивност и дезинформация и да търси дипломатически пътища“.

Споменатият Мураев отрече пред “Телеграф” твърденията на Лиз Тръс. Той допълни, че Русия има друг кандидат за поста, без да споменава името му. Според изданието става дума за депутата от украинския парламент Виктор Медведчук, който е в близки отношения с руския президент Владимир Путин.

Междувременно руското министерство на външните работи нарече твърденията на Лиз Тръс “дезинформация”.

Руското МВнР призова Великобритания да прекрати провокациите си, да престане да разпространява абсурди и да се концентрира върху изучаването на татаро-монголското иго.

“Разпространената от министерството на външните работи на Великобритания информация е още едно доказателство, че именно НАТО начело с англосаксонците се занимава с ескалация на напрежението около Украйна”. Това написа в социалната мрежа „Телеграм” говорителят на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

Споменаването на татаро-монголското иго е заради друго изказване на Лиз Тръс. В петък тя заяви в аналитичния център на Института Лоуи в Сидни, че Украйна е горда страна с многовековна история и е преживяла много нахлувания - от монголите до татарите.

Коментар дойде и от САЩ. Говорителката на американския Съвет за национална сигурност Емили Хорн каза, че Вашингтон смята твърденията за възможен руски заговор за силно обезпокоителни.

„Украйна се нуждае от нови политици, чиято политика да бъде основана единствено на принципите на националните интереси на Украйна и украинския народ“, написа междувременно днес във Фейсбук Евгений Мураев, съобщи БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

2

Ivan

24.01 2022 в 12:01

У нас мнозина са на pro bono у руското посолство. Първо ни пробутаха Бялата Златка под формата на нациоал-православен патриот, после пришиха към него ерзац-патриотите (агента Иван и Далавери Симеонов) , а в момента се радваме на поредния им проект "Костя Копейкин" под формата на баш възрожденец. Ми щом търпим магариите на вечните ни "освободители" ще слагат в парламенти и министерства, когото си искат! За тези азиатци ние сме племе, което трябва да се ограбва и управлява.