Литва може да затвори границата си с Беларус, местните недоволни: Там е по-евтино!

OFFNews 12 август 2023 в 11:52 11549 2

Аварирал автобус затрудни движението по ''Александър Малинов''

Снимка Getty Images

Латвийската граница

"Не рискувайте Вашата сигурност - не пътувайте до Беларус. Може да не успеете да се върнете", гласи текстът на билборд на литовско-беларуската граница, предаде БНТ. 

Министерството на външните работи на Литва предупреди, че дори хората, които не са свързани с политиката или държавните институции могат да станат обект на разузнаването на Беларус.

Въпреки препоръката, на границата има постоянна опашка от коли. Валентина се връща от пазар в Беларус: "Много е евтино. Ако се отиде по-навътре в страната олиото струва едно евро, както и други продукти. Ще е наистина жалко, ако затворят границата."

По данни на литовската служба за граничен контрол около 96 хиляди литовци са преминали през юни, и 80 хиляди през май, като тези данни може да са дори по-ниски.

"Много хора отиват в Беларус пеша, за да пазаруват, особено в безмитните магазини. Други са с коли - отиват и се връщат след пазар", каза Мариус Гарукас, от граничния контрол на Литва.

Въпреки влошените взаимоотношения заради конфликта в Украйна, Беларус не иска визи за пътуващите от балтийските държави. Литва, Латвия, Естония и Полша обаче разглеждат режима в Беларус като заплаха заради присъствието там на руската частна военна компания на Пригожин "Вагнер". В отговор на 18 август Литва затваря два от шестте си гранични пункта с Беларус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

12.08 2023 в 17:41

На мен пък ми е любопитно какво биха казали местните, ако границата се затвори чак СЛЕД като пострадат известен брой хора?

12078

1

edin slep

12.08 2023 в 13:26

По комунизма югославяните пазаруваха в България, после гърците идваха с автобуси. Сега нашите ходят в Македония, Сърбия и Турция. Сигурно защото ставаме все по-бедни, а?
 
X

Да помогнем на украинските деца!