Лейбъристи срещу консерватори: Втори референдум, за да спрем Брекзит без сделка!

OFFNews 26 февруари 2019 в 10:57 3548 0

Джереми Корбин се реши: лидерът на Лейбъристката партия ще използва всички ѝ лостове, за да прокара решение за провеждане на нов референдум "за" или "против" излизането на Великобритания от ЕС, ако тази седмица парламентът отхвърли алтернативния ѝ план за излизане от Съюза.

Лидерът на основната опозиционна партия цели да се избегне "пагубен Брекзит", към който - убеден е Корбин - консерваторите и премиера им Тереза Мей водят страната, пишат AFP и ДПА.

Очаква се лейбъристите да внесат поправка с искане Великобритания да остане в митническия съюз на ЕС и да запази тясната си връзка с единния му пазар след планирания за 29 март Брекзит, а ако тя бъде отхвърлена - да внесат поправка за провеждането на втори референдум и "по един или друг начин" да положат всички усилия страната да избегне Брекзит без споразумение с ЕС.

Въпреки че тази стъпка би възхитила депутати, Корбин може да срещне твърд отпор на мнозина в парламента, прогнозира британският в. "Гардиън".

Парламентът трябва да дебатира и да гласува в сряда следващите стъпки на страната по развода с ЕС.

Решението на лейбъристите е удар по усилията на министър-председателя Тереза Мей да спечели подкрепа за ревизирано споразумение с ЕС, след като първото предложено от нея бе отхвърлено. Тя се надяваше при гласуване в навечерието на Брекзит да привлече гласовете на депутатите, които биха я подкрепили само и само, за да се избегне вариантът Брекзит без сделка, но които - дава си сметка тя - при други условия биха избрали втори референдум с опция за оставане в Съюза.

Самата Мей категорично нееднократно публично отхвърли вероятността за провеждане на втори референдум.

Ако премиерът не получи одобрението на парламента за споразумението, което ще им предложи, до 13 март, министри и депутати са решени да поискат отлагане на Брекзит. Нагласите са датата да бъде отложена за месец май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!