Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Лавров: Желанието на Украйна да влезе в ЕС не е нещо безобидно

OFFNews 13 май 2022 в 14:22 5171 2

Снимка БТА

Сергей Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров обвини Европейския съюз, че след началото на руската инвазия в Украйна се е превърнал в "агресивен войнствен" играч, който върви по стъпките на НАТО, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"ЕС се превърна от конструктивно икономическо обединение, каквото беше създаден, в агресивен и войнствен играч, който вече афишира амбициите си доста отвъд европейския континент", каза Лавров на пресконференция в Душанбе, Таджикистан, където се състоя среща на външните министри на страните от Общността на независимите държави.

И добави, че "желанието на Киев да стане член на ЕС не е нещо безобидно". Освен това Лавров обвини европейците, че следват "точно пътя, вече начертан от НАТО, потвърждавайки по този начин тенденцията за сливане с алианса и по същество служейки като негов придатък".

Той осъди също посещението на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в края на април в Индия, направено с цел укрепване на стратегическите връзки на ЕС със страната, която демонстрира неутралитет спрямо руската инвазия в Украйна.

"Въпросът за войната (в Украйна) не предопределя само бъдещето на Европа, но има дълбоко отражение също върху Индо-Тихоокеанския регион", добави Лавров.

Москва вижда в НАТО, който е неин стар враг от времето на Студената война, екзистенциална заплаха и по-специално оправдава инвазията си в Украйна с амбициите на Киев да бъде приет в пакта, както и с политическата и военна помощ на Запада за съседната държава, посочва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

2

Блейк7

13.05 2022 в 15:48

Е някой трябва да си прибере версиите, както казва народа... няма да съм по-конкретен

2744

1

AAA

13.05 2022 в 15:39

И на тоя дните са му преброени :) ПАЛЯЧО