Кулеба: Страните, които пренебрегнаха Украйна, ще платят цената след войната

Съжалявам, че трябваше да се стигне до опустишителна война, за да разбере светът колко сме готини, заяви външният министър на Украйна

OFFNews 17 март 2023 в 09:38 4288 13

Дмитро Кулеба в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Дмитро Кулеба в Народното събрание

Държавите, които ни обърнаха гръб, ще си носят отговорността след края на войната. Изборът, който всяка страна е направила след пълномащабното нахлуване на Русия, ще бъде взет предвид при изграждането на бъдещите отношения. Държавите, които не ни подкрепят сега - тези, които са се държали зле в хода на тази война и са пренебрегнали Украйна, ще платят цената в бъдеще.

Това заяви в интервю за Би Би Си външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. Той предупреди, че забавянето на западните доставки на оръжие може да струва живота на украинците. "Ако една доставка се отложи с един ден, това означава, че някой ще загине на фронтовата линия", каза той.

Кулеба заяви, че ако някой в света си мисли, че начинът, по който дадена държава се е отнасяла към Украйна в най-мрачния момент от нейната история - няма да бъде взет предвид при изграждането на бъдещи отношения - то просто не знае как работи дипломацията. По думите му войната е момент на избори и всеки избор е бил отчетен.

"Западните съюзници не оказаха достатъчно бърза военна подкрепа на Украйна, тъй като не бяха готови за конфликт от мащаба на Първата световна война. А това, от което се нуждаехме, бяха артилерийски снаряди. Искаме партньорите да действат по-бързо. И ако една доставка се отложи с един ден, това означава, че някой ще загине на фронтовата линия. Това означава, че някой, който би могъл да бъде все още жив, ще умре", заяви той.

Кулеба обясни, че никъде търсенето на боеприпаси не е било по-голямо от това в източния град Бахмут, където украинските сили вече повече от седем месеца устояват на многократните руски опити да превземат града. По думите му, ако Бахмут падне - ще последват други украински градове. Външният министър на Украйна е на мнение, че няма признаци Русия да е готова да преговаря за прекратяване на сраженията:

"Всяка война завършва на масата за преговори. Но моята цел като външен министър е да направя така, че Украйна да стигне до масата за преговори след категоричен успех на бойното поле."

А това включва изграждането на възможно най-силната коалиция за подкрепа - съюз, който според него не включва папата. Дмитро Кулеба заяви, че не е негова работа, а на Бог да съди Светия отец, но добави: "Дълбоко съжаляваме, че папата не намери възможност да посети Украйна от началото на войната." На въпрос ще намалее ли подкрепата за Украйна след президентските избори през следващата година:

"Смятам, че можем да оцелеем при всеки глас на републиканците. Най-големият лукс, на който се радва Украйна в САЩ, е двупартийната подкрепа както в лагера на демократите, така и в този на републиканците."

"В исторически план Украйна беше несправедливо подценявана и съжалявам, че трябваше да се стигне до кръвопролитие и опустошителна война, за да разбере светът колко сме готини. И ние винаги ще бъдем готини. Но просто ви отне твърде много време, за да го осъзнаете", каза още Дмитро Кулеба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

14

6екеr4о

20.03 2023 в 14:31

Дълбого уважавам този мъж, но в изказването му има нещо прекалено, не знам. А и леко саркастичния финал не ми се нрави особено. В крайна сметка и украинците в голяма степен са продукт и жертва на съвеЦката система и то не само в дипломацията.
Да е жив и здрав Кулеба! Добре натаратори нашия пРезидентин Радев по време на своето официално посещение...

2550

13

alfakentavur

18.03 2023 в 02:07

Елементарно е да прочетеш само първото от две изречения. За мислене няма какво да говорим.
Ей го и "историка" вулвчик го подгони шубето.

Исторически факт, който явно не знаете: След освобождение от нацистите (респ. рашистите) колабораторите, метресите (респ. мекеретата) ги влачат по площадите, събличат по бельо и стрижат нула номер.

Започнали са всъщност още през 1944 г.

Понеже никой не иска да си причини тази гледка с вас - пропускаме събличането по бельо и само стригане.

https://rarehistoricalphotos.com/french-female-collaborator-punished-head-shaved-publicly-mark-1944/

Явно изпитвате атавистичен страх от стригането (като всички наци-мекерета) и винаги реагирате като ударени с мокър парцал, когато го спомена :)

-1650

12

ob1

18.03 2023 в 01:59

За какво ми е да се запознавам с такъв като тебе? Аз съм в София, ти си в Поварово 300 години назад във времето... не си ми никак интересен.

-7195

11

vovchik

17.03 2023 в 18:40

obl, аз един виждам да заплашва и да говори за списъци.
Ти колко виждаш?
Да не би да имаш проблем с браузъра?
Или и ти имаш списък?
Къде може да се запознае отблизо човек със вас?

-1650

9

ob1

17.03 2023 в 17:29

Бе май един друг като тебе обясняваше какви списъци си бил правил, мексикански вратовръзки щеше да раздава на късметлиите и т.н. Или пък ти да си бил с някоя от предишните инкарнации?

2550

8

alfakentavur

17.03 2023 в 17:29

Имам, да. Шубето ли те хвана?

-7195

7

vovchik

17.03 2023 в 16:54

"Ще ви стрижем до голо по площадите като метресите на нацистите "

Кой по-точно ще "стрижеш"? Има ли списък някакъв?

900

6

Маги Стралска

17.03 2023 в 16:34

извинявам се.... че съм нарушила.... некви правила.... обещавам вече.... да не наричам..... индивида от Резиденството...... фатмак.....

2550

5

alfakentavur

17.03 2023 в 15:52

Опорките на рашистките тролове са една от друга по-нелепи и неверни.
Ще ви стрижем до голо по площадите като метресите на нацистите във Франция през 1945 година.
 
X

Да помогнем на украинските деца!