Кулеба: Ако не получим статут на кандидат-член в ЕС, значи Европа се опитва да ни измами

OFFNews 10 май 2022 в 11:47 4239 0

Снимка Getty Images

Дмитро Кулеба по време на тридневното му посещение у нас

Ако не получим статут на кандидат за членство в ЕС, това означава само едно - Европа се опитва да ни измами. И ние няма да го преглътнем, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за Financial Times. 

В отговор на прогнозата на френския президент Еманюел Макрон, че присъединяването на Украйна към ЕС може "несъмнено да отнеме няколко години" Кулеба казва: "Преди три месеца тази страна дори нямаше перспектива за членство. Сега се обсъжда колко време ще отнеме". Той е категоричен, че предложените от Макрон и други европейски лидери форми на асоциирано членство не са достатъчни.

"Най-важното е Украйна да получи статут на кандидат за членство от ЕС през юни. След това ще решим останалите въпроси - как, кога и т.н. Украйна е единственото място в Европа, където хората умират за ценностите, на които се основава ЕС, и мисля, че това трябва да се уважава", каза украинският външен министър.

Според него сега украинците имат шанс за победа, като не става дума само за изтегляне на руските войски на позициите им преди 24 февруари, но и за пълното освобождаване на всички територии.

"През първите месеци на войната победата за нас изглеждаше като оттегляне на руските войски на позициите, които заемаха преди 24 февруари, и заплащане на нанесените щети. Сега, ако сме достатъчно силни на военния фронт и спечелим битката за Донбас, която ще бъде решаваща за следващата динамика на войната, победата за нас ще бъде освобождаването на останалите ни територии", каза Дмитро Кулеба.

Той заяви, че непосредственият фокус в битката за Донбас е необходимостта от артилерия, включително гаубици, които страната получава, както и ракетни системи за многократно изстрелване, които не са доставени.

Предстои американският конгрес да одобри пакет от икономическа и военна помощ в размер на 33 млрд. долара към края на май по предложение на президента на САЩ Джо Байдън. "Обещанието беше дадено", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!