Крим: Референдум ще има, без значение какво иска Украйна

OFFNews 08 март 2014 в 16:00 4559 7

Сергей Аксьонов
Сергей Аксьонов

Референдум в Крим ще има, никой не може да отмени гласуването. Това обяви премиерът на украинската автономна област Крим Сергей Аксьонов, цитиран от Ройтерс.

В допитването, планирано за 16 март, жителите на Крим трябва да кажат дали искат Крим да остане в Украйна или да се отцепи и присъедини към Русия.

На 7 март временният президент на Украйна Александър Турчинов отмени решението на кримския парламент за провеждане на референдум в автономната област. Турчинов подписа указ за „Прекратяване на действието на постановлението на Върховния съвет на автономната република Крим от 6 март 2014 година за провеждане на общокримски референдум”.

Европейските лидери и президентът на САЩ Барак Обама заявиха, че планираният референдум е нелегитимен и ще представлява нарушение на конституцията на Украйна. Сергей Аксьонов обаче каза пред местното правителство, че ще изпълни плана си за вота.

Междувременно около 3000 души се събраха на демонстрация в центъра на Донецк, предаде ИТАР-ТАСС. Присъстващите настояват за привеждане на референдум за статута на украинския регион Донбас. "Народът е за референдум", "Наша родина е СССР", "Донбас е Русия", пише на плакати, издигнати от участници в днешната акция в Донецк.

Около 3000 души дойдоха и на площад "Свобода" в източноукраинския град Харков, настоявайки за оставката на местното ръководство и референдум за статута на Харковска област.

Неколкостотин служители на реда бяха обградили с плътен кордон сградата на областната администрация. Митингът се провежда край паметника на Ленин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови