Кремъл иска от командирите си да крият участието си в Украйна, твърди украинското разузнаване

OFFNews 11 май 2022 в 12:44 8872 0

Снимка БТА

Заплахата от наказания за военни престъпления кара руските окупатори да искат от командирите си да крият участието си в инвазията. Те трябва да представят фалшиви данни, които потвърждават, че са на лечение или в отпуск. Някои от пилотите изискват документи, че по време на началото на руско-украинската война вече не са служили в поделението.

Това съобщи Главното разузнавателно управление (ГРУ) на украинското министерство на отбраната.

По данни на разузнаването тази практика е особено разпространена в частите на аерокосмическите сили. В същото време не само преките извършители на престъпленията, но и бивши военни, участвали в подготовката на инвазията в Украйна, се опитват да избегнат отговорността за убийствата на цивилни граждани и разрушаването на инфраструктурата по този начин.

Службата за безопасност на Украйна отбелязва, че са установени военнопрестъпници, членове на 277-и авиационен бомбардировъчен полк от 303-а комбинирана авиационна дивизия на 11-а армия на ВВС и ПВО (военна част 77983), разположена на летище Хурба в Хабаровския край. Повечето от тях са участвали в ракетни и бомбени нападения на територията на Украйна от летищата в Беларус "Лида" и "Барановичи", както и от летищата в Руската федерация "Борисоглебск" и "Мариновка".

В ГРУ има и списък на командния и летателния състав на 277-и бомбардировъчен авиационен полк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови