Крайнодесен радикал е на крачка да стане президент на Аржентина

Хавиер Милей иска страната му да мине на долари, да се закрие Централната банка, да се намалят министерствата и публичните разходи

OFFNews 22 октомври 2023 в 09:39 2776 3

Хавиер Милей

Снимка БТА

.

Антисистемен политик с радикални идеи води в проучванията преди днешните президентски избори в Аржентина. Хавиер Милей събира голяма част от вота на недоволните от тежките икономически и социални проблеми.

53-годишният икономист Милей е водещ кандидат за президент на Аржентина само две години, след като стана депутат от крайнодясната партия „Свободата напредва“. През август изненадващо спечели най-много гласове на първичните избори. Има ясни идеи за изход на 45-милионната страна от постоянните кризи - доларизация, закриване на Централната банка и 11 министерства, рязко съкращаване на публичните разходи. На синдикатите гледа като на един от основните проблеми на страната. Противник на абортите, легализирани в Аржентина през 2020-а. Демонстрира близост с бившите президенти - на САЩ - Доналд Тръмп, и на Бразилия - Жаир Болсонаро. Обещава до 15 години жизненият стандарт на Аржентина да е съпоставим с Италия и Франция.

Основен съперник на Милей е министърът на икономиката Серхио Маса, като според последните сондажи и двамата имат около 30 на сто подкрепа. Трети резултат социолозите отреждат на кандидатката на консервативната опозиция Патрисия Булрич.

Най-вероятно приемникът на сегашния държавен глава Алберто Фернандес ще бъде избран на втори тур на 19 ноември, съобщава БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

905

3

Putyo

22.10 2023 в 14:58

Аз мога още по-големи простотии да обещая :D

15914

2

поп Дръвчо

22.10 2023 в 14:41

Тия там друго освен радикали не избират.

Или ще е радикален ляв, или радикален десен.

11730

1

Батко

22.10 2023 в 14:31

Абе няма как да иска анархо-капитализъм и да е срещу абортите. Държавата не може да се бърка в тия неща. Че утре държавата може да иска да ви вземе децата и да ги обучава както намери за добре.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика