Корупционен скандал в Италия, министър връчи оставка

OFFNews 20 март 2015 в 18:34 1845 0

Маурицио Лупи

Корупционен скандал тресе Италия - министърът на транспорта Маурицио Лупи подаде оставка заради съмнения за злоупотреби на стойност 25 млрд. долара. 

Петдесетина души са разследвани във връзка със скандала, а четирима души бяха арестувани по обвинения в корупция и фалшифициране на резултатите от търгове за обществени поръчки в областта на инфраструктурни проекти.

Сред арестуваните е Ерколе Инкалца, бивш ръководител на отдела за големи благоустройствени проекти към министерството на инфраструктурата и транспорта. В продължение на няколко десетилетия Инкалца контролираше работата по тези проекти.

Сред арестуваните е и предприемачът Стефано Пероти, приятел на Ерколе Инкалца.

Според следователите замесените в скандала са създали мащабна корупционна схема. Заподозрените са, че са взимали около 3% от стойността на договорите за обществени поръчки.

Поръчките са за изграждане на високоскоростна железопътна линия между градовете Милано и Верона, магистрален участък между Салерно и Реджо ди Калабрия, строителство на нова метролиния в Рим и нов терминал на сардинското пристанище Олбия.

Маурицио Лупи е член на малката партия Нов десен център, която е съюзник на премиера Матео Ренци.

Рафаеле Кантоне, бивш магистрат и лидер на Организацията за борба с корупцията, е възможно да бъде новият министър на транспорта, твърди Ройтерс, като спряган за поста е и бившият министър на конституционните реформи Гаетано Куаляриело.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews