Президентът на Италия подаде оставка

OFFNews 14 януари 2015 в 13:38 3378 0

Джорджо Наполитино.
Джорджо Наполитино.

Италианският президент Джорджо Наполитано подписа своята оставка днес, съобщават световните медии.

След това 89-годишният Наполитано потегли за своя дом в Рим, като стана пожизнен сенатор на Италия.

Предстои председателят на Камарата на депутатите Лаура Болдрини да определи дата за избор на нов президент от парламента в срок от 15 дни след подаването на оставката.

Дотогава функциите ще изпълнява председателят на Сената Пиетро Грасо.

Джорджо Наполитано беше първият в историята на Италия президент, който без избран 2 пъти, като първият път беше през 2006 година.

През 2011 г. той беше обвинен, че е ускорил напускането на властта от Силвио Берлускони. Берлускони и партията му реагираха бурно на разкритията, но Наполитано неглижира връзката си със събитията, а много италианци решиха, че действията на президента са били от полза за страната, и скандалът се потуши.

През 2014 г. Наполитано свидетелства по дело срещу висши държавни чиновници, обвинени в това, че са водили тайни преговори със сицилианската мафия през 90-те години на миналия век.

Прокуратурата в Палермо тогава обвини политици и висши чиновници за това, че са преговаряли с босове на мафията след убийството на висшия магистрат Джовани Фалконе, съпругата му и трима охранители през 1992 г.

Сред обвиняемите по делото бяха вътрешния министър Никола Манчино и един от най-големите мафиотски босове Салваторе Рина.

По това време Джорджо Наполитано е бил председател на долната камара на парламента, а прокуратурата притежава писма, които доказват, че той е знаел за преговорите с мафията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews