Корабът с българския капитан остава в Иран до плащане на дълга

OFFNews 30 април 2015 в 11:30 2652 6

Корабът "Мерск Тигрис" с български капитан остава в Иран, докато датската компания "Мерск" и иранската "Парс Талайе" уредят паричния си спор.  Това заяви говорителката на външното министерство в Техеран Марзие Афхам.

Очаква се посланикът ни в Техеран да получи разрешение от Иран за среща с българския гражданин. Вчера дипломатът е връчил на иранското външно министерство специална нота с искане за среща. 

Екипажът на кораба се състои от представители на няколко държави, заместник-капитанът е руснак, 13 моряци са от Мианма, четирима от Румъния, двама от Шри Ланка и по един - от Великобритания, Полша и Украйна. "Всички те се чувстват добре и нямат никакви ограничения да контактуват със своите консулски служби", каза иранската представителка.

Съединените щати искат да помогнат по дипломатически път за освобождаване на кораба, каза говорителката на Държавния департамент Мари Харф. Контейнеровозът плава под флага на Маршаловите острови, с които САЩ имат споразумение за свободна асоциация. По силата на този договор Съединените щати отговарят за въпросите, свързани с отбраната и безопасността на тихоокеанската островна държава, включително за съдовете, плаващи под неин флаг, обясни Харф. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови