Конвой на Червения кръст се бори да достигне Мариупол

OFFNews 01 април 2022 в 09:31 1829 0

Снимка Maxar Technologies

Kонвой на Червения кръст, превозващ хуманитарна и медицинска помощ за обсадения украински пристанищен град Мариупол е блокиран в Запорожие, тъй като все още не са получени необходимите гаранции за сигурността на екипа.

Конвоят от пет помощни автомобила и два камиона с хуманитарна помощ трябва да помогне облекчение в обсадения град, където десетки хиляди хора остават в капан.

Екипът на Червения кръст се надяваше също така да контролира извеждането на стотици цивилни от Мариупол с автобуси, предоставени от украинското правителство. Автобусите, повече от 40 на брой, пътуваха преди екипа на Червения кръст в четвъртък, но според украински източници са били спрени в град Бердянск в контролираната от Русия територия, предаде Би Би Си.

Според съобщенията някои от автобусите са били ограбени от руски войници, които са им отнели част от превозваната помощ. Малък брой автобуси са успели да се върнат самостоятелно в Запорожие с цивилни на борда, които са бягали от сраженията в други контролирани от Русия райони.

Екипът на Червения кръст едва ли ще продължи без необходимите гаранции за сигурност (прекратяване на огъня) от всички страни. Не е ясно и как останалите 30 автобуса, за които все още се смята, че са забавени в Бердянск, ще продължат да пътуват със или без надзора на МКЧК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови