Кой е Хорхе Марио Берголио, папа Франциск

Последна промяна на 13 март 2013 в 21:55 12222 8

Папа Франциск. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Папа Франциск. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск, който на латински ще се изписва Franciscusе роден със светското име Хорхе Марио Берголио на 17 декември 1936 година.

266-ият наместник на Христос на земята е пръв в три неща:

Макар Франциск да е едно от най-популярните имена в католическия свят заради Свети Франциск от Азизи, никога досега римски папа не е носил това име.

Берголио е и първият папа, роден в Америка.

Франциск е първият папа йезуит.

Роден е в Буенос Айрес и е едно от петте деца в семейството на италиански железопътен работник.

Учи в семинарията във Вила Девото и малко след завършването й - на 11 март 1958 година встъпва в Обществото на Исус или както е по-познато Орденът на Йезуитите.

Завършва най-напред философия, след това литература и психология, а накрая става професор по теология. От 1980 година е ректор на семинарията в Сан Мигел, а по-късно пише докторска дисертация в Германия.

Провъзгласен е за кардинал през 2001 година.

Като кардинал Бергололио е назначаван на няколко административни поста в Римската курия. Известен е със своята скромност, а в доктринално отношение е консерватор.

През 2005 година Берголио бе измежду онези кардинали, които избираха тогавашния нов папа и бе сочен в числото на папабилите - неофициален термин за най-вероятните фаворити за нов папа.

Според дневник на един от кардиналите, участвали в избора на Бенедикт XVI, чиято автентичност не е потвърдена, кардинал Берголио е бил основният конкурент на кардинал Ратцингер при избора на папа през 2005 г.

В периода между погребението на папа Йоан Павел II и конклава за нов папа - така нареченият период на Междуцарствие, кардинал Берголио е регент и заедно с Колегията на кардиналите управлява папския престол и Римокатолическата църква.

Позициите на папа Франциск

Докато още беше кардинал Берголио, папа Франциск насърчаваше своите духовници и миряни да се противопоставят на абортите и евтаназията.

По отношение на хомосексуализма Берголио твърдеше, че мъжете и жените, които имат хомесексуални наклонности, трябва да бъдат приемани с уважение и състрадание и всеки знак на несправедлива дискриминация към тях трябва да се избягва. Въпреки това той остро се противопостави на решението на аржентинското правителство да узакони еднополовите бракове.

Много остра е позицията на Берголио по отношение на бедността и социалното неравенство. През 2009 г. той заяви, че крайната бедност и несправедливите икономически структури, които водят до големи неравенства, са нарушения на човешките права. Тогава кардинал Берголио сравни крайната бедност с тероризма, репресиите и убийствата.

По време на 48-часова стачка на работник в Буенос Айрес, кардиналът направи много остро изказване, в което заяви, че по едно и също време бедни хора се преследват прекалено взискателно, докато на богатите се ръкопляска и им се позволява да избягат от правосъдието. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.03 2013 в 17:12

Такаааа. За сведение на редакцията:
Професионалният псевдоним на колегата е Франциск. Не първи, не нулев и не някакъв друг. Първи би бил евентуално, ако след него има втори.

Българи католици определено има, в частност родната майка на дедо ви поп, която ще отнесе полагащото и се количество шеги и закачки по случай събитието. Има и доста други.

Нищо чуждопоклонно няма в това да се дават сведения за смяната на караула в най-голямата в света религиозна общност. Още повече, че понтификът и държавен глава го играе. Все едно да не видим новина за нов американски президент.

14.03 2013 в 12:17

Има и българи католици. Има и такива, като мен, които не са католици, но им е нтересно. А има и хора дето им е крив светът и щом не желаят да четът за папата, са свободни да не го правят.

13.03 2013 в 22:59

Спрете да ни занимавате с тези муцуни. Аман от чуждопоклонничество. Само с "папи" ни занимавате.

13.03 2013 в 22:45

Нещо като "роден в Европа в София". Става ако ще си говорим за континенти. По правилно би било Латинска Америка примерно или Аржентина.

13.03 2013 в 22:35

Господин Шопов !
Ми то не е,п...... а съвсем малко до нея! Каква асоциация буди у вас п............ ,не е това за което си мислите,г-н Шопов -Павилионче е!
Та да се конкретизират писачите ,преди да хвърлят хората в размисли къде е това и онова ,просто е ,или Северна ,или Южна Америка,или пък САЩ .
То и п............ не обозначава само -павилионче ,ама ...........!

13.03 2013 в 22:25

Чи много им върви на тия стрелци в последно време бе!

13.03 2013 в 22:05

Е, сега Буенос Айрес на кой континент е - според мен е точно в Южна Америка т.е. къде - в Америка.

Америка не обозначава само САЩ, а включва и една камара държави в Южна Америка

13.03 2013 в 22:01

Роден хем в Америка, хем в Буенос Айрес ??