Папа Франциск: Искам бедна църква за бедните хора

17 март 2013 в 14:48 2539 4

Папа Франциск. Снимка: EPA/БГНЕС
Папа Франциск. Снимка: EPA/БГНЕС

Бих искал бедна църква за бедните хора. Това заяви папа Франциск по време на срещата си с журналисти във Ватикана в събота.

Така той обясни защо е избрал името Франциск - на името на светеца на бедните свети Франциск от Асизи. Франциск е името на мира и това име легна на сърцето ми, добави той.

"По време на избора бях до архиепископа на Сан Паулу Клаудио Умес, който е мой голям приятел. Когато гласовете за мен стигнаха 2/3, той ме прегърна и каза: "И не забравяй бедните!" И във връзка с бедните си помислих за Франциск от Асизи, за войните, за човека на бедността, човека на мира", каза новият папа.

В неделя папа Франциск проведе първата си литургия, откакто оглави римокатолическата църква, в обикновената енорийска църква на Ватикана, а не както обикновено - в храма „Св. Петър”, тъй като новият папа заяви, че предпочита по-скромните богослужения, предаде Би Би Си.

В края на неделната литургия папа Франциск чакаше вярващите пред църквата, за да ги поздрави, казвайки им "Молете се за мен".

Малко след това 76-годишният папа се отправи своята Ангелска молитва пред събралите се над 100 000 души на пл. "Свети Петър". Вместо да чете реч, в която да отправи послание, свързано с международни въпроси, както правеше предшественика му Бенедикт XVI, той произнесе импровизирано слово и отново призова вярващите да се молят за него.

Франциск използва възможността, за да припомни за своите италиански корени. Бившият архиепископ на Буенос Айрес, чиито родители са напуснали северозападния италиански регион Пиемонт, заяви още, че е избрал да носи името на свети Франциск Асизки, заради своите „духовни връзки с тази земя”.

Десетки знамена на Аржентина се развяваха от събралите се, когато бившият кардинал Хорхе Марио Берголио произнесе традиционната неделна Ангелска молитва. 

Само няколко минути след нея папа Франциск изпрати и първия си туит, който гласи: "Скъпи приятели, благодаря ви от сърце и ви моля да продължавате да се молите за мен. Папа Франциск".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови