Коя е Демократичната юнионистка партия, която спаси Тереза Мей

OFFNews 12 юни 2017 в 15:45 4806 1

Извънредните парламентарни избори във Великобритания, които Тереза Мей свика с идеята да затвърдят позициите ѝ за преговорите за Брекзит, се оказаха провал за водената от нея Консервативна партия, тъй като след изборите консерваторите загубиха мнозинство в парламента. 

На помощ на Мей се притече Демократичната юнионистка партия, която обеща подкрепа за нов кабинет. 

Северноирландската партия изведнъж се оказа в центъра на вниманието и хиляди британци започнаха трескаво да търсят коя всъщност е тя, след като Мей обяви, че съставя правителство на малцинството с подкрепата на ДЮП. 

С помощта на 10-те мандата на ДЮП консерваторите имат 328 мандата при необходими 326 за мнозинство. 

Демократичната юнионистка партия е малка за мащабите на Великобритания партия, но е водеща политическа сила с Северна Ирландия. Сега тя ще има голяма тежест и в Камарата на общините, защото без нея консерваторите губят мнозинство, защото другите партии - лейбъристите, Шотландската национална партия и Либералните демократи - не искат да се коалират с торите.

Партията подкрепя излизането на Великобритания от ЕС и заема твърда антиевропейска позиция: преди да изгрее звездата на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), ДЮП бяха главните евроскептици във Великобритания, пише Би Би Си, цитирана от БТА. 

Партията настоява и за излизане от митническия съюз на ЕС. ДЮП иска и единство с Великобритания след изборите, което няма да е никак маловажно след Брекзит.  

ДЮП, създадена от протестантския пастор и основател на собствена църква Иън Пейсли, е против еднополовите бракове и абортите. Абортите в Северна Ирландия са забранени, разрешено е само прекъсване на бременността по медицински показания. 

Новоизбраният член на Камарата на общините от ДЮП Сами Уилсън е бивш екоминистър на Северна Ирландия и е против борбата срещу климатичните промени. 

Марвин Стори, отговарял в ДЮП за въпросите на образованието, призоваваше в училище наред с теорията на еволюцията да се преподава и креационизмът - теория, че човекът и светът са създадени от Бог.

ДЮП е създадена като партия на протеста, като организация на твърдите юнионисти, борещи се с католиците иредентисти и с "мекушавостта" на Лондон.

На времето ДЮП демонстративно напуска преговорите за уреждане на конфликта в Северна Ирландия в знак на протест срещу привличането към тях на Шин Фейн - партията на привържениците на обединяването на Ирландия и Северна Ирландия, и на републиканците.

През 2007 г. Иън Пейсли оглави правителството на Северна Ирландия, а лидерът на местната Шин Фейн Мартин Макгинес, бивш командир на бойците от ИРА, стана негов заместник. 

В момента отношенията между ирландските националисти и юнионистите в Северна Ирландия отново са хладни.

През тази кампания, реагирайки на растящата популярност на Шин Фейн, ДЮП наблегна на призивите към защита на единството с Великобритания и съпротива срещу намерението да се организира референдум за обединяване на Ирландия и Северна Ирландия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!