Клинтън победи в Гуам, където исторически предричат крайния резултат

OFFNews 08 ноември 2016 в 22:33 9571 6

Кандидатът за президент на Демократическата партия Хилари Клинтън спечели с голямо мнозинство изборите на тихоокеанския остров Гуам. 

Клинтън е получила 71,63% от гласовете, а кандидатът на републиканците Доналд Тръмп - 24,16%. Кандидатът от Социалистическата партия на САЩ Емидио Солтисик е спечелил останалите 4,22% от гласовете. 

Победителят в Гуам няма връзка с крайния резултат от изборите, тъй като задморската територия няма гласове в електоралната колегия.

Избирателите на острова обаче с точност са предричали победителя във всички избори за президент на САЩ от 1980 г. насам. 

Текат последни часове за гласуване в САЩ, след което ще стане ясен победителят.

За победа в изборите кандидатите трябва да съберат най-малко 270 гласа от всички 538 членове на електоралната колегия, които реално се избират в момента от американските граждани. 

Формално електоралната колегия ще избере новия американски президент на 19 декември, а резултатите от гласуването ще бъдат утвърдено от Конгреса на 6 януари 2017 г. 

Още през тази нощ обаче ще стане ясно кой е победителят в надпреварата, защото ще стане ясно за колко членове на електоралната колегия, подкрепящи всеки от кандидатите, е гласувано. 

Новият президент ще встъпи в длъжност на 20 януари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!