САЩ избират президент: Клинтън и Тръмп в оспорван двубой за Белия дом

Вероника Шербанова 08 ноември 2016 в 06:15 6827 30

Американците избират президент. 

Битката за Белия дом ще бъде особено ожесточена, тъй като разликата между двамата основни кандидати - на демократите Хилъри Клинтън и на републиканците Доналд Тръм, е минимална. 

Гласуването ще започне в 13 часа българско време.

Как американците избират президент

В действителност американците не избират президент пряко. При гласуване американците дават гласовете си представител на електоралната колегия, който се е обявил в подкрепа на някой от кандидатите.

Електоралната колегия се състои от граждани, избрани да представляват всеки щат по време на изборите.

В електоралната колегия има общо 538 души, а за да спечели изборите, кандидатът за президент трябва да получи най-малко 270 електорални гласа.

Броят на участниците в електоралната колегия от всеки щат е равен на представителите на щата в Конгреса.

Право на глас на изборите имат всички американски граждани над 18 г. За да упражнят правото си на глас, те трябва да отговарят на изискването за минимален срок на пребиваване в щата, в който ще гласуват, както и да се регистрират предварително като гласоподаватели.

Идеята на тази сложна система е гласът на малките щати също да има роля в избора на президента.

Официално името на новия президент на САЩ става ясно през декември, когато гласува електоралната колегия. Все пак яснота за това кой ще бъде новият президент на САЩ все пак има в края на изборния ден, тъй като веднага става ясно колко електорални гласа е събрал всеки от кандидатите. 

Заради сложната избирателна система има и случаи, в които кандидат за президент е спечелил народното мнозинство, но не е успял да се добере до Белия дом, защото не е спечелил достатъчно електорални гласове.

За първи път това се случва през 1824 г. при избора на Джон Куинси Адамс. През 2000 г. за Ал Гор гласуват с 500 000 американци повече в сравнение с Джордж У. Буш. Въпреки това Буш печели изборите благодарение на електоралното мнозинство.

Тържествената церемония за встъпване в длъжност на новия държавен глава е на 20 януари.

Кандидатите

Претендентите за място в Белия дом трябва да отговорят на няколко задължителни условия – да са американски граждани, да имат навършени най-малко 35 години и да са пребивавали в страната най-малко 14 години.

На изборите в САЩ участват със свой кандидат двете най-големи партии – Републиканската и Демократичната. Свои кандидати излъчват и по-малки партии и коалиции. В изборите участват и независими кандидати.

Обикновено обаче истинската борба е между републиканци и демократи.

Хилъри Клинтън

Бившият държавен секретар и бивша първа дама Хилъри Клинтън е кандидатът за президент на демократите. Номинацията ѝ беше издигната официално през юли, макар че още през юни стана ясно, че тя е събрала необходимия брой гласове на делегати, а нейният най-голям съперник Бърни Сандърс обяви, че я подкрепя в борбата срещу кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

Кандидатът за вицепрезидент на демократите е сенаторът от Вирджиния Тим Кейн.

Клинтън е първата жена, номинирана за кандидат-президент от голяма политическа партия в САЩ.

Доналд Тръмп

Милиардерът Доналд Тръмп е кандидатът за президент на републиканците. Той остана единственият вариант за номинация още в началото на май, след като двама от останалите в надпреварата за номинацията се отказаха.

Официално Тръмп беше посочен за кандидат на републиканците през юли.

Кандидатът за вицепрезидент на републиканците е Майк Пенс.

Други кандидати

Кандидатът на Либертарианската партия е Гари Джонсън. Той е бивш губернатор на щата Ню Мексико. Той се яви като кандидат на партията и на изборите през 2012 г., спечелени от Барак Обама, като тогава получи едва 1% от гласовете. Кандидат за вицепрезидент на Либертарианската партия е бившият губернатор на Масачузетс Уилям Уелд.

Кандидатът за президент на зелените е лекарят Джил Стайн. Тя също се яви на изборите през 2012 г., когато остана на четвърто място с 0,4% от гласовете. Кандидатът за вицепрезидент на партията е активистът Аяму Барака.

Двубой

Основната битка обаче по традиция ще е между кандидатите на републиканците и на демократите.

Според The Telegraph повече подкрепа преди изборите печели Хилъри Клинтън с 219 гласа срещу 164 за Доналд Тръмп – гласовете от щати, които подкрепят един от двамата или клонят към подкрепа за него. 155 пък са гласовете, за които все още не се знае в коя посока ще са. За победа на изборите са необходими 270 гласа.

The Telegraph

Според USA Today пък Клинтън печели 263 гласа срещу 180 за Тръмп. 95 от гласовете не са насочени засега към нито един от двамата. 

USA Today

Според данните на CNN Клинтън води с 268 гласа пред Тръмп - с 204 гласа. 66 пък са гласовете, които все още не са насочени към нито един от двамата. 

CNN

Категорична подкрепа за Клинтън се очаква от щатите Вашингтон, Калифорния, Илинойс, Мичиган, Вермонт, Ню Йорк, Масачузетс, Ню Джързи, Мериленд, Делауеър, Вашингтон (окръг Колумбия), Роуд Айлънд и Хаваи. Клонящи към подкрепа за Клинтън са Орегон, Колорадо, Ню Мексико, Висконсин, Пенсилвания, Вирджиния и Кънектикът.

Категорична подкрепа за Тръмп пък са заявили Айдахо, Монтана, Уайоминг, Северна Дакота, Южна Дакота, Небраска, Канзас, Оклахома, Арканзас, Мисисипи, Алабама, Тенеси, Кентъки, Западна Вирджиния, Луизиана и Аляска. Клонящи към подкрепа за Тръмп пък са Юта, Мисури, Индиана и Южна Каролина.

Неизвестно е към кого от кандидатите клонят Невада, Аризона, Тексас, Минесота, Айова, Охайо, Мейн, Северна Каролина, Джорджия и Флорида.

Щати като Аризона, Флорида, Северна Каролина, Охайо и Вирджиния имат възможността да променят вота, като за момента нито Клинтън, нито Тръмп си е спечелил категорично вота в тях и според проучванията на избирателите всеки от тях печели приблизително половината гласове.

Заради различния брой представители в електоралната колегия от всеки щат ако Клинтън спечели във Флорида, Тръмп ще трябва да спечели в почти всички останали „нерешили“ щати, за да има шанс. 

В Аризона, Северна Каролина и Джорджия традиционно вотът отива за кандидата на републиканците, но тъй като в Джорджия живеят много чернокожи, има голяма вероятност Тръм да не успее да спечели в щата.

По последни данни разликите между двамата са между 3 и 4%. 

На нож

Кандидатпрезидентската кампания премина под знака на скандали и лични нападки между двамата основни кандидати. 

Доналд Тръмп се оказа в центъра на сексистки скандал, след като "Вашингтон поуст" разпространи запис на разговор между телевизионния водещ Бил Буш и Тръмп от 2005 г., в който милиардерът обяснява как е опипвал и съблазнявал омъжена жена. Той посочва още, че хубавите жени го привличат като магнит и когато види хубави жени, "ги хваща за вагините".

Хилъри Клинтън пък беше в центъра на разследване на ФБР във връзка с това, че е използвала незащитен сървър за предаване на служебна информация по електронна поща по времето, когато е била държавен секретар. 

Разследването срещу Клинтън продължи няколко месеца. То приключи през юли със заключението, че Клинтън е действала "изключително невнимателно", но не е извършила престъпление и действията ѝ не са довели до заплаха за сигурността на страната. 

Разследване срещу нея започна повторно само десет дни преди изборите, този път заради новооткрити имейли. Властите намерили съобщенията на лаптоп, използван конгресмена Антъни Уийнър, бивш съпруг на един от най-приближените хора на Клинтън Хума Абедин. Смята се, че конгресменът е използвал същия компютър, за да изпраща неприлични съобщения и снимки на непълнолетни момичета. 

ФБР отново излезе със заключение, че Клинтън не е извършила престъпление. 

И Хилари Клинтън, и Доналд Тръмп се намират в Ню Йорк, където ще дочакат резултата от изборите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

29

Victimized

08.11 2016 в 18:28

Едното не оправдава другото, особено когато твърдението ти се крепи главно на спекулации....

25665

26

Victimized

08.11 2016 в 16:15

Оп, корекция, не разследващия агент , но :

"FBI Clinton Investigation “Leaker” has just been found dead. Officials call it “Suicide”"

25665

25

Victimized

08.11 2016 в 16:13

"Investigators believe FBI agent, Michael Brown, 45, shot and killed his 33-year-old wife, Susan Brown, late Friday night before setting the couple’s home on fire and then turning the gun on himself. Brown was a 12 year veteran of the Washington D.C. Metropolitan Police Department before spending the last six years in the FBI."

За да не се чудите кой е тоя самоубиец, това е разследващия агент на ФБР по случая на Клинтън ......

25665

22

Victimized

08.11 2016 в 15:34

Хилъри е поддържана на границите на силите си, всички и видяхме пристъпите и как оня път на честването годишнина от 11 спетември агентите буквално я хвърлиха в буса като чувал със зарзават, понеже на нея и отказаха краката.. Вчера излезе друг подобен клип в който едвам се довлачи от самолета в колата, идеята им е тя да спечели обаче да не може да встъпи в длъжност, понеже в САЩ няма закон който да упоменава такава възможност, решението ще е в ръцете на действащия глава и той определено ще реши да си продължи мандатчето.
Отделно всичкото военно напрежение, наближава Martial Law.....