Китаец почина от хантавирус

OFFNews 24 март 2020 в 11:30 17058 0

Китаец почина от хантавирус, предаде китайската информационна агенция Yicaigloba

Човекът е от китайската провинция Юнан и е починал, докато се е връщал от работа в провинция Шандун с автобус в понеделник. 

Направена му е проба за COVID-19, която се е оказала отрицателна, но пробата за хантавирус е положителна. Останалите 32-ма души в автобуса също са били тествани, но резултатите им все още не са известни.

Хантавирусите (Hantavirus) са род РНК вируси, които принадлежат към семейство Binyaviridae. Вирусът се разпространява посредством гризачи, което го прави уникален в своето семейство, и може да причини разнообразни болестни синдроми при хората по целия свят.

Болестта, която причинява този вирус, е наречена Хеморагична треска с бъбречен синдром (ХТБС) и терминът се използва от Световната здравна организация. При този синдром инкубационният период трае 2-4 седмици при хората.

Докато болестта се влоши, се минава през 5 фази: фебрилна, хипотензивна, олигурна, диуретична и фаза на възстановяване. Сърдечно-белодробният синдром се пренася през урината или слюнката за гризачите, а за хората чрез заразен въздух. Той често е и смъртоносен. 

А дали хантавирусът може да се предава от човек на човек и има ли нужда от нова карантина? Отговорите вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови