Ким Чен Ун показа спа център в Северна Корея (галерия)

OFFNews 25 октомври 2019 в 15:50 8064 0

Снимка KCNA

Севенокорейският лидер Ким Чен Ун се възхищава на обновения спа курорт Чндок, показа репортаж на държавната информационна агенция KCNA.

Курортът с горещи извори се намира южно от Пхенян, в планината Кумган. Туристическият комплекс е реновиран в чест на затоплянето на отношенията между Южна и Северна Корея.

На разходката си лидерът на Северна Корея определя комплекса Яндок като "перфектно място, което съответства на географските характеристики и естествена среда в района".

Ким освен това каза, че новият и модерен спа курорт ярко контрастира на изградения със северкорейски средства планински курорт в  Кумган, чието разрушаване той нареди. Курортът в Кумган символизира приятелството между двете държави, но бе спрян през 2008 г., когато южнокорейски турист бе застрелян от севернокорейци, след като навлязъл във военната зона. До това време мястото е било до голяма степен недосегаемо, но понякога използвано за семейни събития.

Ким и президентът на Южна Корея Мун Джи-ин си обещаха миналата година да отворят отново курорта Кумган, "веднага щом условията позволят".

Сега севернокорейският лидер заяви, че съоръженията в Кумган са се "захабили". Той ги определи като "тюрлюгювеч", "занемарени" и "капиталистически" и каза, че ще бъдат изградени наново, "за да отговарят на нашите особености и естетически вкус".

Фирмата Hyundai Asan, която финансира голяма част от проекта в планината Кумган, каза в изявление, че е "объркана от това внезапно съобщение", но ще "реагира спокойно".

Южнокорейското министерство на обединението заяви в петък, че е получило писмо от Северна Корея с искане да се обсъди унищожаването на съоръженията на планината Кумган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови