Ким Чен Ун в планината Пекту на бял кон (снимки)

OFFNews 16 октомври 2019 в 12:12 5593 0

Снимка KCNA

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун покори най-високия връх в страната на бял кон, съобщи държавната осведомителна агенция KCNA, цитирана от Би Би Си.

Лидерът не за първи път покорява планината, която е висока цели 2750 метра и я прави най-високата точка на Корейския полуостров. Една от най-красивите забележителности в планината е езерото Чхонджи („Небесното езеро“), разположено в кратер, който се е образувал след вулканично изригване преди близо 1000 години.  

„Походът му на кон до планината Пекту е велико събитие с голямо значение в историята на корейската революция“, се казва в репортажа на KCNA.

„Възседнал коня на върха на планината Пекту, г-н Ким си припомня пътя на тежката борба, изминат от него заради една велика кауза, а тя е изграждането на най-могъщата страна с вяра и воля, голяма и силна като върха на Пекту“, се посочва в съобщението.

Пекту е смятан от севернокорейците за свещен и затова Ким Чен Ун често посещава това място преди вземането на важни решения като започването на преговори с Южна Корея и САЩ миналата година.

Според севернокорейската осведомителна агенция лидерът е изкачвал върха Пекту поне три пъти, като през 2018 г. кани и президента на Южна Корея Муун Джи-ин да го придружи.

Планината Пекту, която е действащ вулкан, се смята за родното място на Дангун, който е основателят на първото корейско кралство преди повече от 4000 години. Планината се намира точно на границата между Северна Корея и Китай и на стотици километри от столицата Пхенян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови