Киев постави Донбас под транспортна блокада, ЕС поиска обяснения

OFFNews 16 март 2017 в 13:09 3013 1

Снимка УНИАН

Съветът за национална сигурност и отбрана преустанови временно всички транспортни връзки с Донбас. 

Решението беше обявено от шефа на Съвета Олександър Турчинов, а като причина той посочи "заграбването на украински предприятия и изостряне на ситуацията със сигурността" в региона.

Турчинов обяви, че блокадата ще остане в сила, докато не бъдат изпълнени мерките от Минските договорености, включващи спиране на огъня и изтегляне на военната техника. 

След решението беше спрян напълно превозът на товари по жп линиите и автомагистралите през линията между украинските сили и сепаратистите. Изключение ще правят само доставки на помощи от украински и международни организации, обясни украинският президент Петро Порошенко. 

За изпълнението на заповедта ще следят украинското вътрешно министерство, полицията, службата за сигурност и националната гвардия.

Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко коментира, че обявената блокада върху Донбас няма да промени позицията на сепаратистите по отношение на действията на Киев.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви решението за "противоречащо на здравия разум и човешката съвест". 

Решението беше посрещнато с критики от Европейския съюз. 

Ръководителят на представителството на ЕС в Украйна Юг Мингарели заяви, че решението за блокада на Донбас е изненадващо и противоречи на политиката на украинското правителство. 

"Решението да се блокира Донбас противоречи на предишната политика на украинското правителство, споделяна от ЕС, но за да формулира окончателна позиция, ЕС очаква обяснения от Украйна", коментира дипломатът, цитиран от БТА. 

Мингарели съобщи, че след като Украйна предостави исканата информация - "обяснения от украинската власт по много въпроси", ЕС "ще представи позицията си до няколко часа".

Германското правителство също обяви, че е обезпокоено от обстановката в Донбас, и призова Киев и Москва да работят за подобряване на ситуацията в региона и да спазват Минските договорености.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!