Кения изгори клада от 105 тона слонова кост

OFFNews 30 април 2016 в 17:58 7224 0

Снимка AFP

Горящи слонови бивни от предна клада.

Президентът на Кения Ухуру Кенята запали 105 тона слонова кост в националния парк Найроби - най-голямата клада от слонова кост в света, в знак на протест срещу търговията с ценния ресурс, предаде AFP.

Той пожела продаването и купуването на бивни да се забрани напълно с надежда да спре изтреблението на слоновете по света.

„Височината на пламъците слонова кост показва силата на нашата решимост. Никой, повтарям никой няма работа с търговията със слонова кост, тази търговия означава смърт за нашите слонове и смърт за нашето природно наследство“, каза той.

В подпалването на пламъците му помогна президентът на Уганда Али Бонго Ондимба, в чиято територия се намират над половината от дивите слонове в Африка.

Изгорени бяха 11 пирамиди със слонски бивни и рогове от носорози, което се равнява на около 5% от световния запас на слонова кост. Очаква се те да горят няколко дни.

Натрупаните купчини, които бяха подпалени. Снимка: ЕПА/БГНЕС.

Ухуру предупреди, че между 450 и 500 хил. слона може да умрат в следващите две поколения, ако не бъдат взети мерки, като всяка година си заминават по около 30 хил. слона, убити от бракониери, което е много повече от броя новородени животни.

Трафикът на слонова кост, чиято търговия е забранена от 1989 г., се стимулира от търсенето на азиатския пазар, главно в Китай, където килограм слонова кост се разменя за близо 1000 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови