100 000 слона са били избити за 3 години

OFFNews 25 август 2014 в 16:37 9745 2

Конфискувани слонски бивни и фигурки от слонова кост в Колорадо.

Снимка Кейт Брукс / REDUX.

Конфискувани слонски бивни и фигурки от слонова кост в Колорадо.

Над 100 000 слона са били убити от бракониери само за 3 години, а за последното десетилетие е унищожена 64% от популацията им, сочи ново изследване на незаконния лов в Африка, публикувано в "Нешънъл джиографик".

Търсенето на слонова кост, най-вече в Китай и Азия, и тежкото положение в африканските страни спомагат на черния пазар да държи цените на ценната суровина високи.

Съставителите на проучването се надяват, че информацията ще доведе дискусията около бракониерството до ново ниво. Те очакват по-строги мерки, които да спрат убийствата на слоновете, защото вече е застрашено самото съществуване на животните.

През последните години бракониерите стават все по-дръзки и нагли в набезите си - като например при клането от 2012 г., когато стотици слонове бяха убити с гранати и автомати в камерунския национален парк "Буба Нджидах".

Бракониерите използват и отровни стрели. Такъв беше случаят с убития през февруари слон Торн Иър ("разкъсано ухо", бел. ред.). Три месеца по-късно Сатао - друг от най-обичаните кенийско слонове, го сполетя същата съдба, като бракониери отрязаха цялото му лице, за да премахнат масивните му бивни.

Снимка от едно от най-големите кланета на слонове в света в камерунския национален парк "Буба Нджидах" през 2012 г. Въоръжени с гранати и калашници, бракониерите са избили над 300 слона.

Никой не знае точната бройка на слоновете в Африка, защото площта, която те обитават, е огромна. Последното приблизително точно преброяване от 2007 г. изчислява броя им между 472 000 и 690 000, като през 1979 г. са били около 1,3 милиона. Следващото изследване се очаква да завърши през 2015 г.

Учените са изчислили, че без намесата на бракониерите, едва около 3% от популацията на слоновете би умирала всяка година.

Слоновете са жизненоважни за животинското царство в Африка. Те помагат за равновесието на много други видове животни от екосистемата, създават естествени диги срещу горските пожари, копаят дупки за вода, от които се ползват всички животни и т.н. Наричани са "мегаградинарите на горите", като освен всичко друго различните видове семена, които се съдържат в изпражненията им, спомагат изключително много за горското многообразие на континента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!