Катамаран, превозващ 850 кг кокаин от Карибите, бе хванат при международна операция

OFFNews 12 март 2020 в 11:57 1763 0

Балканска група за разпространение на наркотици претърпя сериозен удар, след като при международна операция бе заловен катамаран, превозващ 850 кг кокаин от Карибите до Европа, съобщиха от Европол, цитирани от БГНЕС.

Операцията удари сериозно и прекъсна един от контрабандните пътища от Централна Америка до Европа.

Мащабното международно разследване е водено от Черна гора и подкрепено от Европол и правоприлагащи органи от Австрия, Хърватия, Франция, Португалия, Сърбия и Словения.

На 10 март служители на реда от Хърватия, Черна гора и Сърбия са арестували осем участници в престъпната група, за един от които се смята, че е нейният лидер. Оперативните дейности също са били подкрепени на място от двама следователи от Франция и Португалия.

Общо са претърсени 20 места (18 в Черна гора и две в Хърватия и Сърбия). От началото на операцията през 2017 г. са арестувани 12 души - един в Хърватия, 8 в Черна гора, четири в Португалия и един в Сърбия, а петима други заподозрени очакват да им бъдат повдигнати обвинения.

Операцията по разбиване на международния канал за трафик на наркотици започва през 2017 г. от Черна гора. През 2018 г. в Португалия е прихванат катамаран, превозващ около 840 кг кокаин от Карибите за Европа. Тогава са арестувани четирима членове на екипажа, които са от Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина.

Операцията по разбиването на балканския картел на дрога е част от широка европейска стратегия срещу разпространението на наркотици, в която са участвали правоприлагащите органи на ЕС, страните от Западните Балкани и Европол, е посочено в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови