Картечницата Максим. Участничка в две световни войни сваля ирански дронове в Украйна

Красимир Крумов 19 декември 2022 в 13:41 6112 6

PM1910 - Максим

Снимка Милитарний

PM1910 - Максим

Части на Териториалната отбрана на Украйна използват участвалата в две световни войни картечница “Максим” за борба срещу иранските дронове “Shahed”, съобщи платформата OSINTtechnical в Туитър. Показано е и видео, в което бойци от ТО се обучават да стрелят с “пулемьот Максима”. Записът е направен някъде в Северна Украйна и показва сдвоени картечници PM1910. Сходни кадри се появиха и в портала “Милитарний”.

“Ефективността на тази система определено е съмнителна, въпреки че изглежда, че тя е била пусната в експлоатация от части на ТО", се казва в публикацията на OSINTtechnical в Туитър. На фона на недостига на въоръжение от двете страни, и руснаци и украинци прибягват към наличния арсенал, като приспособяват дори отдавна излезли от въоръжение образци. По документи в СССР “Максим” е използвана до 1959 година по границата с Китай, въпреки, че има сведения, че и днес може да бъде видяна на въоръжение в Африка.

PM1910 - Пулемьот Максима е тежка картечница с водно охлаждане, руска имперска модификация на картечницата M1905 - Максим. Използва патрони 7,62 x 54 mm, а водна риза покрива цевта и служи за нейното охлаждане. Картечницата взема участие в двете световни войни, а след Втората световна война излишъците са изнесени в трети страни. По време на Корейската война армията на Севера я използва не само за наземни цели, но и за ПВО. Вероятно военни експерти във ВСУ са си спомнили тази практика. Военните наблюдатели са впечатлени повече от обстоятелството, че на склад в украинската армия се намират повече от няколко изправни екземпляра от това оръжие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

6

edin slep

19.12 2022 в 23:59

Много поуки има от тази война, една от тях е, че не бива да изхвърляш нищо - не знаеш какво ще ти потрябва.

Ние смело продаваме старите Т55 на африканци и на кого ли не, но не дай си Боже може да ни дотрябват след като свърши всичко друго.

А към "евро ...", прав си за това, че у нас има такива неща. Обаче първо, Русия е вторият в света износител на нефт, един от най-големите на газ, първи на диаманти, злато, калай, алуминий ... Изобщо какво ли не изнасят. За това е смешно, че са на този хал, а можеха да си живеят като норвежците примерно.

Второ - ако Нефтохим бе продаден на Шел или Тотал, щяха ли те да си позволят да не плащат данъци 15 години? Мани тук, в Холандия или Франция обществото щеше да ги съсипе за такова нещо. А Лукойл - няма проблеми, в Рашистан това е геройство.

2550

5

alfakentavur

19.12 2022 в 18:29

Жалко рашистко мекренце, какво общо имат тукашни квартали с изостаналостта на Путлеристан?
И не ме интересува на варварски оркски кое как било. Ти продължаваш да пълниш 11-тия.

2550

3

alfakentavur

19.12 2022 в 15:22

Планината глупости на евро-то продължава да расте. Скоро ще напълни 10-ти фекаловоз. Една често срещана машина в "руZZкий мир", 30% от който е без канализация.

-529

2

6екеr4о

19.12 2022 в 14:37

Дедалото Еврак, па вряка, нали си е фатмак!