Канада ще приема само „уязвими” бежанци

OFFNews Последна промяна на 24 ноември 2015 в 07:43 3406 2

Трюдо

Снимка Архив

По всичко изглежда, че премиерът Джъстин Трюдо ще изпълни ангажимента си Канада тази година да приеме 25 000 бежанци.

Сирийски бежанци ще започнат да пристигат в Канада идната седмица, но самотните мъже не са добре дошли, отбелязват някои медии в страната, по-специално радио Си Би Си.

Министърът-председателят Джъстин Трюдо е решен да изпълни предизборното си обещание и приетите в Канада сирийци да достигнат 25 хиляди души до края на годината.

Вчера Трюдо е разговарял по проблема с шефовете на провинциални и териториални правителства. А редът и графикът за посрещане на бежанците ще бъдат обсъдени по-късно днес на заседание на кабинета.

По 900 – 1000 души на ден ще бъдат приемани на летищата в Торонто и Монреал и настанявани във военни бази, съобщава авторитетният вестник „Глоуб енд мейл”.

„Федералните служители подчертават – допълва изданието, - че свързаните с операцията рискове за сигурността са минимални, след като се очаква правителството да наблегне на приемането на най-уязвимите, по-специално деца, жени и семейства.”

Правозащитници държат достъп да бъде даден и на гейове или членове на религиозни малцинства, т.е. хора, подложени на преследвания в страните им.

Остава спорен въпросът дали и доколко самотните мъже да бъдат изключени от търсещите убежище в Канада.

Филип Куяр, премиер на френскоговорящата провинция Квебек, не смята, че „това правило трябва да бъде абсолютно”, но и не го отхвърля.

„Ще припомня – е казал Куяр, цитиран от „Прес Канадиен”, - че Върховният комисариат на ООН за бежанците държи сметка за степента на уязвимост на хората” и дава приоритет на „семейства с деца и членове на потиснати религиозни малцинства”.

От министерството на имиграцията, бежанците и гражданството са се въздържали да коментират твърденията, че няма да бъдат допускани сами мъже.

Томас Мълкер, лидер на лявата Нова демократическа партия, се е изказал твърдо против ограничението. Според него бежанците трябва да бъдат подбирани в „зависимост от техните беди, а не от нашите страхове”.

Придвижването на големи групи сами мъже привличаха вниманието във всички европейски страни, откакто масовата миграция тази година рязко се засили. Но в Европа това рядко е ставало обект на сериозна политическа полемика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.11 2015 в 12:47

"Нека приемаме мюсюлмани *и* хората, които мюсюлманите изтрепват както им падне - гейове. Нека ги настаним в една база, кое е най-лошото което може да се случи?"

И нека се обърне на внимание - пак хетеро мъжа от мнозинството го духа. На никой не му пука за тоя парцал безполезен. Хетеро мъж. Ewwwww.

24.11 2015 в 11:09

Ама моля ви се, как ще филтрирате бежанците? Това е нехуманно и ксенофобско. Вижте баба Меркел - тя ги приема (и поема) отвсякъде. И всички живеят щастливо и задружно.
Нали така?