Камила и Уилям ще заместват крал Чарлз III, ракът е в начален етап

OFFNews 06 февруари 2024 в 11:10 3976 0

Риши Сунак и Чарлз III

Снимка GettyImages

Кралят на Великобритания Чарлз III и премиерът Риши Сунак

Премиерът на Великобритания Риши Сунак потвърди, че ще продължи седмичните си срещи крал Чарлз III и е благодарен, че болестта е "хваната рано", предава Би Би Си. Вчера Бъкингамският дворец съобщи, че монархът се лекува от рак.

Премиерът Риши Сунак сподели, че е "шокиран и тъжен" да чуе за диагнозата, но се надява кралят да се възстанови бързо.

"Всички наши мисли са с него и семейството му“, каза Сунак.

Основните връзки в британската държава са между монарха и правителството, между Бъкингамския дворец и Уестминстър. Седмичните аудиенции на Чарлз с премиера Риши Сунак ще продължат и ще бъдат лични, освен ако лекарите не го посъветват да ограничи подобни контакти.

Вчера беше съобщено, че по време на лечението си кралят ще продължи да изпълнява церемониални задължения, но ще се въздържа от публични събития. Той ще продължи с ежедневната размяна на документи, като например приемането на закон в Уестминстър. След като е преминал през всичките етапи в Камарата на общините и Камарата на лордовете, законът трябва да бъде одобрен от краля. 

Съществува конституционен механизъм за случаите, когато държавният глава не е в състояние да изпълнява служебни задължения. При това обстоятелство могат да бъдат назначени "държавни съветници", които да заместват монарха. Това включва кралица Камила, принц Уилям, принцеса Ан и принц Едуард (сестрата и братът на Чарлз). Ако кралят прецени, че не може да изпълнява задълженията си, ще посочи един или двама от съветниците си, които да поемат функциите му, свързани с ежедневната работа.

Новината, че британският крал е диагностициран с рак, предизвика вълна от съпричастност към кралското семейство от цял свят - както от потребители в социалните мрежи, така и от редица световни лидери - президентът на САЩ Джо Байдън, френският държавен глава Еманюел Макрон, Индийският премиер Нарендра Моди и други.

По информация на Би Би Си по-малкият син на монарха - Хари, вече пътува до Лондон от САЩ, за да посети баща си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика