Какво прави олигархът Роман Абрамович на преговорите между Киев и Москва

OFFNews 05 април 2022 в 10:12 4875 0

Когато Турция бе домакин на преговори между Русия и Украйна миналата седмица, познато, но неочаквано лице бе забелязано сред официалните представители и дипломатите в Истанбул, коментира АФП, цитирана от БНР.

Това бе руският милиардер и олигарх Роман Абрамович, който отдавна се опитва да балансира с добрите си връзки с Кремъл и с охолния си живот на Запад.

Какво правеше той на преговорите в Истанбул?

"Абрамович участва в преговорите като член на руската делегация", обясни турският президент Реджеп Ердоган.

Той отбеляза, че присъствието на Абрамович сочи, че олигархът има доверието на Москва.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Абрамович полага „искрени“ усилия за мир от първите дни на войната, допълвайки, че е направил „позитивен“ принос към дипломатическите усилия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък коментира, че Абрамович не е официален член на делегацията, но „осигурява определени контакти“ между Русия и Украйна, за което има одобрението и от двете страни.

Принос към интригата даде миналата седмица и „Уолстрийт джърнъл“, който съобщи, че Абрамович е пътувал до Киев по-рано през март за среща с президента Володимир Зеленски. Докато бил там, претърпял предполагаемо отравяне, което временно засегнало зрението му.

В края на март говорителят на Роман Абрамович потвърди съмненията, че руският олигарх е бил отровен. Той се възстанови след възпаление на очите и лющене на кожата.

Според анализатори руската инвазия в Украйна е довела до лична катастрофа за олигарха, който бе санкциониран от ЕС и Великобритания, принуден да продаде ФК Челси, а също така загуби голяма част от активите си.

Абрамович има сериозен личен интерес от мирен край на конфликта и от евентуално влизане в роля, която ще му позволи да спечели обратно благоволението на западните столици, които някога го приеха радушно.

Според Александър Баунов от Московския център Карнеги присъствието на Абрамович на преговорите има „няколко възможни обяснения“, но може да бъде свързано с „репарации“ във възстановяването на опустошени райони в Украйна с евентуално използване на частни пари.

Според Мария Певчих от екипа на опозиционера Алексей Навални Абрамович е „най-довереният от олигарсите на Путин“ и участието му в мирните преговори е пиар акция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков