Какво е общото между ракетата "Калибър", ЗРК "Панцир" и как Русия заобикаля санкциите?

OFFNews 26 октомври 2023 в 10:03 12548 3

ракети

Снимка WIKIMEDIA COMMONS

Смъртоносната ракета "Калибър".

Една от най-смъртоносните руски ракети е "Калибър". Например при само един удар във Виница са убити 27 цивилни, а в Харков - 29 души. В началото на войната Русия е разполагала с около 500 такива ракети и те бързо са изчерпани. Но производството продължава, като се правят по 15-20 броя на месец.

Подобно на други руски оръжия, "Калибър" се нуждае от чуждестранни електронни компоненти. Откъде идват те?

На първо място, има запаси - Русия е спестявала вносни компоненти преди войната. Британската компания Conflict Armament Research, която през лятото на 2022 г. изследва руските оръжия в Украйна, твърди, че печатните платки на "Калибър" са направени от чуждестранни компоненти, произведени между 2012 и 2020 г. И второ, вносът на компоненти за ракетите продължава и днес, съобщава "Важные истории".

Една от основните части на "Калибър" е активната радарна система за насочване (ARGS). Тя насочва калибрите към целта в края на полета им - открива целта, определя нейните координати и ги предава на системата за насочване на ракетата. ARGS за "Калибър" и за други ракети (Kh-35, Kh-59) се произвеждат от Radar mms.

Компанията е основана още през 50-те години на миналия век - по това време тя е ОКБ-275, която се занимава с навигационни системи за близък обсег и системи за сляпо кацане за самолети, радарни станции за кораби и други. Сега един от основните продукти на Radar Мms са системите за управление и насочване на високоточни оръжия. По данни от 2016 г. (последните налични) основни акционери на компанията са нейният генерален директор и конструктор Георгий Анцев и бизнесменът от Санкт Петербург Александър Кретов.

От лятото на 2022 г. дружеството е под санкциите на САЩ. Въпреки това, Radar Мms все още има достъп до американския пазар на микроелектроника.

Според документите, с които разполага редакцията на изданието, през първата година на войната Radar Mms плаща почти 700 милиона рубли на компанията Inkotech за компоненти - диоди и микросхеми.

Inkotech е специализирана в доставката на електронни компоненти за Русия. На уебсайта на компанията се казва, че благодарение на сътрудничеството с "водещи производствени предприятия в САЩ, Европа и Югоизточна Азия" тя може да осигури непрекъснати доставки за Русия на "най-големите предприятия от военно-промишления комплекс".

Radar Mms не е единственият и не е най-големият клиент на Inkotech в областта на отбраната.

Например компанията "Котлин-Новатор" е платила на Inkotech повече от 1 млрд. рубли за компоненти през първата година на войната. "Котлин-Новатор" произвежда авионика и е "сред водещите предприятия на руския военно-промишлен комплекс". Компанията е част от холдинга "Ленинец" на семейство Турчакови; според отчета на холдинга за 2022 г. производството в "Котлин-Новатор" е нараснало 1,5 пъти.

Друг клиент на Inkotech, закупил през годината компоненти на стойност 300 млн. рубли, е STC REB, разработчикът на системата за радиоелектронна борба Field-21. Този комплекс беше приет на въоръжение през 2016 г., беше тестван в Сирия и сега блокира украински безпилотни самолети и ракети с помощта на сателитна навигация. Радиусът на засичане на Field-21 е около 150 километра. А те са трудни за откриване - проектирани са така, че да могат да бъдат монтирани на кули за мобилни телефони. Именно благодарение на руските REB Украйна беше лишена от около 90% от своите дронове през първата година на войната и загуби предимството си в разузнаването.

Централното конструкторско бюро за производство на апаратура закупи компоненти на стойност 90 млн. рубли чрез Inkotech. То участва в производството на радиолокационни станции за зенитно-ракетната оръдейна система "Панцир-С". Такава ЗРК например стои на покрива на сградата на Министерството на отбраната в Москва. "Панцир" също използва вносни компоненти.

"Панцир" на покрива на руското министерство на отбраната. Снимка: АФП

Каталогът на Incotech включва компоненти от американски производители като Analog Devices, Marvell Technology, Texas Instruments, Xilinx, Holt Integrated Circuits и други. В същото време компанията не ги внася сама. Това би било невъзможно: Incotech директно се декларира като доставчик на руския военно-промишлен комплекс, а съсобственикът ѝ Павел Гришанович е в черния списък на Министерството на търговията на САЩ от 2012 г. насам.

Следователно Incotech работи чрез посредници.

Един от тях е IQ Components. През първата година на войната Incotech купува от нея електронни компоненти на стойност 4,3 млрд. рубли. Собственик на IQ Components е Алена Луговцова, която всъщност работи в "Котлин-Новатор" - тук тя е в качеството си на маркетинг мениджър на "Котлин-Новатор". Директорът на IQ Components е Максим Ванюгин, който работи в Incotech.

"IQ Components е един от лидерите във вноса на чипове с двойно предназначение в Русия", пише Verstka. Само през 2023 г. компанията е внесла компоненти на стойност 3,5 млрд. рубли, включително от американски компании. През юли тази година тя наистина попадна под санкции, вносът беше прекратен. Но това не попречи много на Incotech, защото тя има и друг посредник - компанията "Трак". След налагането на санкциите на IQ Components тя увеличи покупките си от "Трак" - от юли насам те за над 0,5 млрд. рубли.

"Трак" активно купува компоненти в чужбина. През 2022 г. - за почти 1 млрд. рубли, а през 2023 г. - за 600 млн. рубли. Кой стои зад компанията? Най-вероятно същата Incotech: телефонният номер на "Трак" съвпада с този на Олга Шенова, съсобственик на Incotech.

Изданието не е успяло да получи коментари от нито един от героите на материала, въпросите просто са били игнорирани. Генералният директор на "Трак" Бируте Шнайдерис първо написа: "Ще се свържем с вас", но след като получила въпросите, е спряла да вдига телефона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

3

avitohol

26.10 2023 в 13:45

Производител на ракетите Кинжал и Искандер е (КБМ), част от холдинга "Високоточни комплекси" на държавната Ростех край Москва. Кконтрагенти избягват да попадат под санкционните ограничения и продължават да внасят оборудване и компоненти за производство на ракети от Европа и Китай.
▪️Един от изпълнителите на KBM е московското ETS Electronics. Чрез китайската компания ETC Electronics Limited внася в Русия микросхемите, използвани в Daggers.
▪️Остек-Тест закупува топлинни и хладилни камери, произведени от Espec за KBM в Полша.
▪️Radiant-EK е доставчик на интегрални схеми за KBM и Научноизследователския институт по електронни устройства (NIIEP), който разработва „мозъците“ за Кинжал. Фирмата внася ролки и ленти от Германия за защитно опаковане на електронни компоненти, контрагент е немската фирма Advantek Gmbh.
▪️Свредла и други инструменти на Sandvik от Германия за KBM доставяни от Machine Tool World LLC. Контрагент в Берлин е IR-Logistik GMBH.
The Insider

345

2

Джендо Джедев

26.10 2023 в 12:05

Защо тия от Инкотех не са увиснали по вьрбите?

900

1

Маги Стралска

26.10 2023 в 11:04

гадове мръсни..... съд за изродите..... поддържащи Мордор....
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика