Как се убива терорист с дрон? Отговорът на бившия шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс

Стефан Йончев 02 август 2022 в 17:22 5392 3

Дейвид Петреъс

Снимка ЦРУ

Дейвид Петреъс

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в телевизионно обръщение, че лидерът на Ал Кайда, египтянинът Айманан ал Зауахири, е убит в нощта на събота срещу неделя в Афганистан при удар с американски дрон. Това е нов удар по терористичната организация, която стои зад атентатите в Ню Йорк и Вашингтон, извършени на 11 септември 2001 г.

"В събота по моя заповед САЩ извършиха успешно въздушен удар по Кабул, в Афганистан, който уби емира на Ал Каида Айман ал Зауахири", заяви Байдън.

Аз Зауахири беше един от най-издирваните терористи в света и САЩ обещаваха 25 милиона долара за всякакво сведение, което ще помогне той да бъде открит. Зауахири пое ръководството на Ал Каида през 2011 г., след ликвидирането на тогавашния лидер на организацията Осама бин Ладен.

Какво е необходимо като разузнаване и военна координация, за да се осъществи подобна операция срещу Зауахири? Отговор на тези въпроси дава пред CNN  бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс:

"Ако предположим, че става дума за дрон, очевидно е, че трябва да се осъществи в рамките на времето за престой във въздуха на този дрон. Ние знаем, че дрон, изпратен от няколко от нашите бази, разположени в Близкия изток, може да достигне тази локация. Вероятно е имало данни от повече източници, събрани заедно, отколкото само кадрите от дрона. Следователно това показва, че е възможно да се извърши операция отвъд хоризонта. И не мисля, че някой някога е поставял под съмнение това. По-скоро става въпрос наистина да си напълно подготвен, наистина да разполагаш с източници, които да са на място, да имаш необходимите съюзници - така ще се стигне до момента, в който е възможно да се изкоренят екстремистите от групировката "Ислямска държава", които действително представляват международна заплаха. Отново отбелязвам, че това е много голяма операция, това е другият истински лидер на Ал Кайда, от най-ранните дни, далеч преди 11 септември, който остана с нея и до смъртта си."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

02.08 2022 в 21:54

Не само путлер, а и територията, която го е произвела. Иначе ще продължи да бълва чудовища.

1810

2

Maxim

02.08 2022 в 19:34

Сега трябва и един дрон за путлер и светът ще си отдъхне и ще стане по-добро място за живеене.

804

1

luba6a2016

02.08 2022 в 17:35

заплахата вика за заплаха....ей затова една "малка" заплаха лилипут може да стигне до ликвидирането на Земята.ами за него дрон имате ли?!? А колко още такива като него са развъдени в посткомунистическата кочина.А кой я създаде и защо беше изпусната от контрол?Ако искате светът да се кротне,обуздайте евреите в Палестина: да спрат да убиват невинни палестинци,да спрат да им грабят земите-да се създадат две държави с ясни закони и регламентирани териториални граници...но това НЯма да стане: мошетата каквото са откраднали,никога не връщат