Йотингер: Турция няма да влезе в ЕС с Ердоган

ОFFNews 30 август 2016 в 16:45 6990 2

Гюнтер Йотингер.

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер заяви, че шансовете на Турция да влезе в ЕС, докато Реджеп Тайип Ердоган е начело на страната, са минимални и най-вероятно няма да се случи.

Той коментира пред немския в. "Билд", че голям брой от европейските държави не възприемат идеята мюсюлманска страна като Турция да влезе в съюза.

Политикът посочва, че отношенията между Анкара и Брюксел са се влошили от преврата насам и затова въпросът за членство на южната ни съседка в ЕС ще се дискутира отново, след като Ердоган си отиде, което със сигурност няма да стане до края на 2020 г.

Йотингер също така заяви, че се съмнява, че Великобритания ще напусне ЕС наистина и той не би заложил на това: "Възможно е общественото мнение да се обърне, ако икономическата ситуация след вота за Брекзит се влоши. И в двата случая не бих заложил на напускане".

Според него колкото повече Лондон протаква активирането на Член 50 от Лисабонския договор за напускане на съюза в срок от 2 години, толкова по-несигурни стават нещата - "икономически и политически".

Премиерката на Великобритания, Тереза Мей, вече каза, че няма да го направи тази година, защото на правителството му трябва време да състави план за излизането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews