Извън работно време: Жител на Москва се опита да отвлече Ленин от мавзолея

OFFNews 06 февруари 2023 в 21:14 6202 4

Снимка

От години се води дискусия за изнасянето на Ленин от саркофага му в гранитната гробница на мавзолея и погребването му в духа на християнските традиции.

Полицията в Москва е задържала мъж, който се е опитвал да похити от мавзолея на Червения площад мумията на вожда на руската октомврийска революция Владимир Ленин, съобщи агенция „Регнум“.

Произшествието е станало в нощта срещу понеделник. 42-годишен мъж пристигнал на Червения площад и се опитал да отвори вратите на мавзолея и да влезе вътре. Хванали го точно докато се мъчел с бравата. На пристигналите на място полицаи мъжът обяснил, че искал да влезе в гробницата на вожда и да го изнесе оттам, твърди „Московский комсомолец“.

Полицаите повикали на място линейка, а бригадата на „Бърза помощ“ диагностицирала у похитителя „психиатрично разстройство на фона на алкохолно опиянение“.

Това не е първото покушение срещу мумията на „вожда на световната революция“, при това много са били посегателствата срещу нея и по времето на СССР.

Владимир Илич Ленин е балсамиран веднага след смъртта му през 1924 година, първите два мавзолея, в които съхраняват изсушените му останки са били дървени, а гранинтната гробница, в която лежи днес е изградена през 1930. През 1934 година в нея прозвучава първият изстрел – срещу саркофага стреля селянин, минал покрай охраната с наган под рубашката. Стреля два пъти почти в упор, но въпреки това и двата пъти не уцелва, с третия куршум успял да се самоубие преди да го спипа охраната.

В джоба на нападателя намерили предсмъртна бележка: „През тази пролет на 1934 г. отново много хора ще умрат от глад, мръсотия и епидемични болести. Нашите управници, които са се заселили в Кремъл, не виждат ли, че вече не може да се живее така ... Всичко се търкаля по наклонена плоскост към бездната ... ".

През 1959 година друг посетител атакува саркофага с чук. Изпратен е в психиатрична болница. Година по-късно мъж с фамилията Минибаев и мускули на културист прескача загражденията и забива ритник в капака на стъкления похлупак над Ленин така, че стъклата се посипват по цялата мумия. Тогава още Ленин е имал компания – до него е лежал Сталин, но на него Минибаев не посмял да посегне, още година по-късно Сталин напуснал общия си дом с Ленин. В същата 1961 посетителка се изплюла върху саркофага и хвърлила скрит в носна кърпичка камък. Пак с камък го замерва счетоводител през 1962, а друга жена стреля с ракетен пистолет.

През 1967 гражданин на Литва влиза в мавзолея с пояс на шахид, но експлозивът се задействал още на входа на мавзолея, загиват няколко души, туристка от Италия останала без крак. На 1 септември 1973 мъж, маскиран като учител се промъква зад група ученици и след малко суетене при самата стъкленица задейства истинска бомба. Загива семейство, има ранени деца, контузени служители на охраната, а от терориста остава само ръката му, която никога не е идентифицирана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

910

3

бай Падежко

07.02 2023 в 04:33

Чудно ми е само, защо поп Гудняй още не е канонизирал мумията. Сега щеше да е вече светец, като Александър Невски и можеше даже да построят някоя църква на негово име в някоя от "освободените" земи, та да има къде да се кръстят "професионалните" им богомолци.
Пък и нямаше да има метаклии да му пият от саламурата за изтрезняване.

22548

2

dolivo

07.02 2023 в 00:11

А може би е имал пристъп на чест и кураж като последствие на лечителното действие на спирта?

345

1

Джендо Джедев

06.02 2023 в 23:49

Угадай страну! :D

 
X

Да помогнем на украинските деца!