Израелската армия призна за грешка при удара, отнел живота на 7 хуманитарни работници

OFFNews 03 април 2024 в 09:59 664 1

Снимка GettyImages

Израелската армия (ЦАХАЛ) призна, че е извършила грешка, като е нанесла удара в Ивицата Газа, при който бяха убити седем служители на неправителствената организация "Световна централна кухня" (World Central Kitchen). Началникът на генералния щаб Херци Халеви каза във видеообръщение, че "това трагично събитие бе огромна грешка", съобщават израелски медии.

Сред загиналите при удара в Деир ал Бала в централната част на Газа са граждани на Полша, Австралия и Великобритания, както и един палестинец.

"Снощи седем служители на Световната централна кухня (WCK) бяха убити. WCK е организация, чиито хора работят по целия свят, включително в Израел, за да правят добро в трудни условия. Израелската армия работи в тясно сътрудничество със Световната централна кухня и високо оценява важната работа, която вършат", допълни Халеви.

Той посочи, че ЦАХАЛ вече е завършила предварителната си проверка на удара и констатациите са били споделени с него в базата на Южното командване на армията.

"Това беше погрешна идентификация през нощта, по време на война, в много сложни условия. Не трябваше да се случва", поясни Халеви, добавяйки, че не е имало намерение да се наранят хуманитарните работници на WCK.

По думите му ЦАХАЛ е създала нов хуманитарен команден център, "за да подобри начина, по който координираме разпределението на помощта в Газа".

"Ще продължим да предприемаме незабавни действия, за да гарантираме, че се прави повече за защита на хуманитарните работници", коментира началникът на генералния щаб.

Той посочи още, че независим орган също ще разследва инцидента и ще представи констатациите си през следващите дни. ЦАХАЛ ще приложи своите заключения и ще ги сподели с WCK заедно с други съответни международни организации.

"Този ​​инцидент беше сериозна грешка. Израел е във война с Хамас, а не с народа на Газа. Съжаляваме за неволната вреда на членовете на WCK. Ние споделяме скръбта на техните семейства, както и на цялата организация от дъното на нашите сърца", казва още Халеви във видеообръщението си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

245

1

Джендо Джедев

03.04 2024 в 10:30

Както казах и вчера, ЦАХАЛ си признават грешките и със сигурност ще има наказани за тях. Рашетата, бидейки от съвсем друга вселена, обвиняват жертвите в стил "Ами те какво са правели там! Заслужават си го!".