Служители на неправителствена организация станаха жертва на израелски обстрел в Газа

Сред загиналите са граждани на Полша, Австралия и Великобритания и един палестинец

OFFNews 02 април 2024 в 08:24 4145 3

обстрел в Газа

Снимка БТА/АП

Oрганизацията "Световна централна кухня" доставя хуманитарна помощ в ивицата Газа

Най-малко петима служители на неправителствената организация "Световна централна кухня" (World Central Kitchen), сред които и чужденци, са били убити при израелски въздушен удар в Газа, съобщи медийната служба на управляваното от "Хамас" правителство на Газа, цитирана от Ройтерс.

Сред загиналите при удара в Деир ал Бала в централната част на Газа са граждани на Полша, Австралия и Великобритания, както и един палестинец, заяви говорител на медийната служба.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) казаха, че провеждат задълбочена проверка на най-високо ниво, за да разберат обстоятелствата на "този трагичен инцидент". "ЦАХАЛ полага големи усилия, за да даде възможност за безопасна доставка на хуманитарна помощ, и работи в тясно сътрудничество със "Световна централна кухня" в техните жизненоважни усилия за осигуряване на храна и хуманитарна помощ за населението на Газа", се казва в изявление на военните.

"Запознати сме със съобщенията, че членове на екипа на "Световна централна кухня" са били убити при атака на ЦАХАЛ, докато са работили в подкрепа на хуманитарните ни усилия за доставка на храна в Газа", написа организацията в своя публикация в "Екс". "Това е трагедия. Работниците, предоставящи хуманитарна помощ, и цивилните граждани НИКОГА не трябва да бъдат мишена. НИКОГА", се добавя в съобщението.

"Световна централна кухня" доставя хранителни помощи и готови ястия за хора в нужда, посочва Ройтерс. Миналия месец тя съобщи, че за 175 дни е сервирала повече от 42 милиона ястия в Газа.

Испанският готвач шеф Хосе Андрес основава "Световна централна кухня" през 2010 г., като изпраща готвачи и храна в Хаити след земетресението. Оттогава организацията доставя храна на общности, засегнати от природни бедствия, бежанци на границата на САЩ, здравни работници по време на пандемията от ковид, както и на хора в конфликтите в Украйна и Газа.

В коментар за инцидента Белият дом заяви, че е "съкрушен" от смъртта в ивицата Газа на няколко работници от американската хуманитарна организация Уърлд сентрал кичън (УСК), които според него са били убити при израелски удар, предаде Франс прес.

"Съкрушени сме и дълбоко обезпокоени от удара", заяви в "Екс" говорителката на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън. "Хуманитарните работници трябва да бъдат защитени, тъй като те предоставят помощ, от която има отчаяна нужда", подчерта тя. "Ние настояваме Израел незабавно да разследва случилото се".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

3

демотиватор

02.04 2024 в 11:33

"... съобщи медийната служба на управляваното от "Хамас" правителство на Газа, цитирана от Ройтерс."

К'во "правителство" бе, вие луди ли сте... ??!

135

2

Far Rider

02.04 2024 в 11:07

"Световната централна кухмя", "Медици без граници" и още други такива са офиалната фасада за пренасяне на нелегално оръжие. Доказано много пъти.

345

1

Джендо Джедев

02.04 2024 в 10:23

Едните при такива случаи правят разследване и се извиняват, другите викат "Ми те кво са правили там? Заслужават си го!". Два свята, единият е излишен.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки