Израел, САЩ и Русия с тайни преговори през юли за примирие в Сирия

OFFNews 09 август 2017 в 12:09 2943 4

Израел, САЩ и Русия са провели в началото на юли тайни преговори за примирие в Сирия. 

По време на тези срещи е обсъдено създаването на зони за деескалация на сирийско-израелската и сирийско-йорданската граници, съобщи изданието Haaretz, цитирано от РИА Новости. 

Срещите са се състояли в Аман и в една от европейските столици, преди да бъде договорено примирието между САЩ и Русия, отбелязва изданието. 

На преговорите израелските представители са се изказали против споразумение за зони за деескалация, като са подчертали, че Москва и Вашингтон не обръщат достатъчно внимание на необходимостта от извеждане на иранските сили от Сирия. 

Основната разлика в позициите била това, че САЩ и Русия разглеждали примирието и създаването на зони за деескалация като тактически и практически мерки за стабилизиране на ситуацията, концентриране върху борбата срещу "Ислямска държава" и спиране на гражданската война в Сирия. Според Израел обаче споразумението трябва да се разглежда в по-дългосрочен план и да се фокусира върху намаляване на иранското влияние в Сирия след края на войната. 

Затова и Израел е останал недоволен от постигнатото споразумение между Москва и Вашингтон, тъй като в него не се споменава за иранските сили в Сирия. 

Споразумението за прекратяване на огъня в югозападната част на Сирия беше постигнато на 7 юли и влезе в сила два дни по-късно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12450

2

Alicante

09.08 2017 в 13:30

Войната е еврейската жътва...

10571

1

Hissarion

09.08 2017 в 12:46

Израел няма полза от деескалация на напрежението в Сирия. Доказателство са приятелските отношения между тях и Ислямска държава.