''Изпратете повече танкове в Украйна'': ранен германски доброволец се обърна към властите в Берлин

OFFNews 13 септември 2023 в 21:28 5994 0

Снимка УНИАН

Германски хуманитарни работник, който оцелял след руски ракетен удар по неговия конвой в Източна Украйна, поиска от Берлин да изпрати още танкове в Киев.

Говорейки от болничното си легло близо до фронтовата линия в района на Източен Донбас, Рубен Мавич призова германското правителство да "изпрати повече от всичко", пише The Telegraph.

"Изпратете повече танкове на украинската армия, изпратете още доставки. Тази война не е приключила, далеч не е приключила", каза той.

Мавик е пътувал с трима колеги от неправителствената организация Road to Relief в понеделник близо до Бахмут, когато превозното им средство е ударено от руски снаряд. От удара автомобилът се преобърнал и избухнал в пламъци.

Сред оцелелите са 20-годишният и Йохан Матиас Тиер, шведски хуманитарен работник, предаде УНИАН. 

Младият мъж обяснява, че е доброволец в Украйна, защото "има нужда да се бори с несправедливостта".

"Надявам се да не стана инвалид, надявам се да си върна слуха", допълва той.

Помощ за Украйна от Германия - подробности

Призивът на мъжа към Берлин да засили подкрепата си идва след като критиците многократно обвиняваха германското правителство, че е твърде бавно в предоставянето на ключови оръжия на Киев.

По време на посещението на германския външен министър Аналена Бербок в украинската столица тази седмица нейният колега Дмитрий Кулеба настоя за доставката на крилати ракети Taurus, заявявайки, че не може да разбере защо "се губи време".

Вътрешните опоненти също призоваха германския канцлер Олаф Шолц да достави на Киев произведени в Германия снаряди, които имат обсег от повече от 300 мили и се изстрелват от изтребители. Шолц обаче се въздържа от това, давайки да се разбере, че Берлин ще действа само заедно с Вашингтон по въпросите на доставките на оръжия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки