Изобретателят на бадемовото панетоне почина на 91 г.

OFFNews 04 юли 2022 в 21:24 1506 0

панетоне

Снимка Архив

Изкушението панетоне.

Италианецът, който изобрети бадемовото панетоне и превърна сладкарницата на баща си в световен бизнес, почина на 91 г. през уикенда, предаде агенция АНСА, цитирана от БТА.

Рицарят на труда Алдо Балоко, почетен президент на гиганта в печивата „Balocco", измисли бадемовата версия на прочутия италиански сладкиш през 70-те години на миналия век и неговото панетоне беше представено като „най-вкусното и най-доброто“ в емблематичните телевизионни реклами оттогава до 80-те години на миналия век, включващи известните танцьорки-близначки Кеслър Систърс, както и актрисата Хедър Париси.

Балоко започва работа в магазина на баща си, открит през 1927 г. срещу замъка „Castello dei Principi di Aaja“ във Фосано близо до Кунео в Северна Италия. Едва на 20 години той убеждава баща си да се насочи към производството на сухи сладкиши и на стоки, които да се продават на едро.

Към 80-те години на миналия век той вече е превърнал бизнеса си в колос с оборот от над 200 милиона евро и с присъствие в над 70 страни.

"Той ще бъде запомнен от всичките му добродетели - честност, човечност, алтруизъм и изключително чувство за дълг", се казва в некролога, оповестен от фирмата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови