Избраха българка за председател на международния трибунал за Косово

ОFFNews 14 декември 2016 в 19:50 5408 1

Професор Екатерина Трендафилова.

Професор Екатерина Трендафилова ще оглави международния специализиран трибунал за престъпленията в Косово. Тя ще трябва да подготви правилата за действие на трибунала, който ще заработи от 2017 г., съобщиха от Министерството на правосъдието, цитирано от bTV.

Съдът ще се помещава в Холандия и ще разглежда всички престъпления, които са били извършени по време на войната в балканската страна от Армията за освобождение на Косово.

За всяко дело, което разглежда престъпленията срещу човечеството, мира и военни престъпления, съдиите ще пристигат направо в Хага, като няма да се налага да живеят там постоянно.

Екатерина Трендафилова е професор по Наказателно процесуално право в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

От 2006 г. до 2015 г. тя е съдия в Международния наказателен съд, където е председател на съдебен състав и председател на едно от трите наказателни отделения. В периода 1992-1995 г. Екатерина Трендафилова е представител на България в Комисията на ООН по превенция на престъпността и наказателното правосъдие със седалище във Виена.

Тя е член и зам.-председател на Специализирания съвет по правни науки, а впоследствие е член и на Правната комисия при Висшата атестационна комисия (2002-2006). Ръководител е на Направление „Наказателно право” в Консултативния съвет по законодателство към Председателя на Народното събрание (2001-2006). Член е и на Комисията по обществени науки към Агенцията по акредитация (2000-2003).

Трендафилова е стипендиант на фондациите „Александър фон Хумболт” в Германия и „Фулбрайт” в САЩ. Тя има публикации в България и в чужбина в областта на наказателния процес, международното наказателно право и човешките права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови