"Анклав" тръгва по кината от 25 ноември

Уважаваният политолог и журналист Явор Сидеров ще представи сръбския филм у нас

ОFFNews Последна промяна на 24 ноември 2016 в 18:37 2928 0

На 25 ноември от 17:00 часа в Дома на киното, София, ще се състои премиерата на сръбския филм "Анклав". Лектор на киносъбитието ще бъде политологът и журналист Явор Сидеров, а публиката ще има възможност да му задава въпроси веднага след прожекцията.

Филмът на режисьора и сценарист Горан Радованович показва Косово през 2004 г., пет години след войната. Сръбската общност обитава изолирани общества – анклави. Ограничени в много малко пространство, сърбите живеят при доста лоши условия. Какво се случва, когато някой умре в анклава, а гробището е отвъд, във вражеската територия? 80-годишен старец най-после е погребан благодарение на своя внук. Ненад е 10-годишно момче, осмелило се да направи нещо немислимо, а именно да прекоси вражеската линия и да създаде приятелства сред мюсюлманското мнозинство на сериозно разделеното, разбито от войната Косово. Филмът е базиран на вечната и поучителна история за прошката и любовта.

Явор Сидеров е съветник на вицепремиера и министър на правосъдието по въпросите на бежанците и мигрантите. Той е докторант в Оксфорд, специализиращ в областта на културната политика на България между 60-те и 80-те години. Преподавал е в Американския университет в България. Бил е също журналист в БНР, в-к „Континент“ и българската редакция на Би Би Си.

Билети за премиерата може да намерите тук.

След тази дата "Анклав" ще бъде прожектиран в Дом на киното, "Евросинема", Културен център Г8, кино "Влайкова", Lucky-Дом на киното в Пловдив. През следващите седмици очаквайте прожекции и във Фестивалния и конгресен център - Варна.

„Ние всички сме безпомощни, а не си го признаваме. Затова постоянно имитираме, измисляме си светове, ние се връщаме към определени времена, но в същност сме просто безпомощен, изтощен и деградирал народ. „Анклав” е направен от сръбската гледна точка, това е един вид драма на сръбската идентичност, но ние се опитахме да го покажем, без омраза, без възмущение, с голямо уважение към отсрещната страна, към албанския народ", коментира Горан Радованович, режисьор на „Анклав”.