Изборите в Украйна: Стрелба и затворени секции (хронология)

OFFNews 25 май 2014 в 14:04 4710 0

Снимка Twitter

Деня на изборите в Украйна

В Украйна се провеждат извънредните избори за президент. Кандидатите за поста са общо 21, като трима от тях са сочени за фаворити – Петро Порошенко, Юлия Тимошенко и Сергей Тигипко.

19.50 Сигнали за фалшифициране на избирателните списъци в Одеса. В града едновременно се провеждат избори за кмет и за президент. Според Комитета на избирателите в Украйна избирателните списъци за двата вота се различават. Това е причината и много от гласоподавателите да бойкотират изборите.

19.30 Избори не са се осъществили в 23 града и 6 района в Донецка област, като констатацията е за състоянието до 17 часа. Сред тях са Горловка, Донецк, Славянск, Краматорск. По данни на Комитета на избирателите в Украйна до 15 часа в Донецка област са гласували едва 13,6% от избирателите.

19.25 76 сигнала за нарушения на изборния процес са постъпили във вътрешното министерство на Украйна до 18 часа. В 31 от случаите са установени реални нарушения. Най-много сигнали са постъпили от Донецка и Луганска области. Всички сигнали са регистрирани и ще бъдат направени проверки, увериха от министерството.

18.45 Над 50% е избирателната активност към 17 часа, съобщиха от Централната избирателна комисия на Украйна.

17.30 Опашки от желаещи да гласуват се образуваха във Варшава. До момента в Полша са гласували четири пъти повече хора, отколкото на изборите през 2012 г. 

16.15 Жители на Донбас и Крим гласуват в Лвовска област, десетки татари от Крим са тръгнали за други области, за да гласуват. 

16.00 Избирателната активност към 15 часа е 38,53%, съобщиха украински медии, позовавайки се на данни на Централната избирателна комисия в Украйна.

14.20 Избирателната активност към 11 часа е 17,52%. Според Централната избирателна комисия в Украйна избирателната активност е много по-висока от очакваното. 

12.40 Група въоръжени, наричащи себе си Фронт на Югоизтока, са започнали стрелба в центъра на Донецк.

11.53 40 въоръжени мъже са щурмували хотел в Донецк.

11.00 В Одеса е задържана жена, която е снимала реда, по който влизат избирателите. Полицаите са поискали да видят какво е снимала, но тя отказала.

10.40 Постъпил е сигнал за бомба в избирателни секции в Николаев, хората са били евакуирани. 2 избирателни участъка са преустановили работа.

10.00 Неизвестни се опитали да запалят избирателен участък в Одеса. Пожарът е бил потушен от полицаи, намиращи се наблизо. Въпреки опита за запалване, секцията е заработила успешно.

9.40 Проруски протестиращи нападат избирателни секции в Донецка област.

9.00 Избирателните участъци в Донецк и Горловка са затворени, а в Северодонецк не са били отворени, защото не са били доставени бюлетини. В Донецка област са заработили над 400 секции. В Мариупол не са били отворени 13 избирателни участъка.

8.10 Проруски протестиращи са блокирали избирателен участък в Северодонецк в Луганска област. Те влезли и счупили две от урните, а като си тръгвали, предупредили да не се отваря вратата за избирателите, разказа председателя на Комитета на избирателите в Украйна Александър Черненко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews