ЮНЕСКО чества 70 години, Плевнелиев в Париж

OFFNews 16 ноември 2015 в 07:30 2864 1

Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) чества 70 години от основаването си на 16 ноември 1945 г. Президентът Росен Плевнелиев ще бъде в Париж на форума. 

Терористичните атаки в Париж от 13 ноември промениха дневния ред на конференцията. Фокусът ще бъде върху търсенето на устойчиви решения за борбата с тероризма. България ще бъде част от диалога и решенията в този критичен за Европа и света момент и по тази причина президентът Росен Плевнелиев ще вземе участие във форума. Държавният глава ще направи изказване, съобщиха от "Дондуков" 2. 

Основната мисия на ЮНЕСКО е да допринася за мира и сигурността в света, като стимулира сътрудничеството между народите чрез образование, наука, култура и комуникация, с цел универсална закрила на справедливостта и правните норми без разлика на раса, пол, език и религия. 

ЮНЕСКО е създадена по инициатива на Конференцията на министрите на образованието на съюзническите държави, още по време на Втората световна война. Конференцията е заседавала в периода 1942 – 1945 г.

На 16 ноември 1945 г. представителите на 37 държави подписват в Лондон Устава на ЮНЕСКО, с позитивна концепция за мир и с убеждението, че образованието може да бъде основа на световния мир.

Съгласно чл. 1 на Устава на ЮНЕСКО цел на организацията е да „допринася за мира и сигурността, като подкрепя сътрудничеството между нациите чрез образование, наука и култура за спазване на законите и човешките права и свободи без разлика на раса, пол, език и религия“.

През 2009 г. българката Ирина Бокова става първата жена, която заема поста генерален директор на ЮНЕСКО. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!