Юлия Тимошенко обяви гладна стачка

Елица Мартинова 24 април 2012 в 18:07 2553 0

Майка ми се превърна в икона на свободата за целия свят, казва Евгения. Снимка: БГНЕС
Майка ми се превърна в икона на свободата за целия свят, казва Евгения. Снимка: БГНЕС

След като властите отхвърлиха искането ú за лечение в чужбина, Юлия Тимошенко обяви гладна стачка. Това съобщи адвокатът ú Серхий Власенко.

"Гладната стачка на клиентката ми е протест срещу случващото се в държавата и срещу това, което се случва лично с нея", заяви той и допълни, че експремиерът не може да става от леглото.

Откакто в края на миналата година бе установено, че Тимошенко има частична парализа, тя отказва да се лекува в украинските болници, защото счита, че докторите там не са достатъчно компетентни. Властите обаче са категорични, че няма да ú позволят лечение в чужбина.

На 20 април вечерта, след влошаване на състоянието ú, Тимошенко бе откарана с конвой в „Укрзализниция“ - болницата на ж. п. компанията „Укржелдорога“.

Власенко посочи, че клиентката му е била отведена в болницата насила, а надзирателите в затвора са ú нанесли побой.

На същото мнение е и Александър Тимошенко, съпруг на Юлия.

В понеделник той изпрати писмо до държавните лидери на САЩ, Германия, Русия, президента на Европейския парламент Мартин Шулц и до генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

„Насилственото транспортиране на съпругата ми в болницата „Укрзализниция“ е върхът на цинизма и унижението. Правителството действа по-жестоко дори от управлението по време на Сталин, когато хората са били отвличани посред нощ. Случващото се около Юлия е крачка към физическото ú унищожение, което е отдавна планирано от властите“, заявява съпругът ú.

„Това не е хотел, хората отиват в болниците, за да се лекуват. За нещастие, въпреки препоръките ни, Юлия Тимошенко категорично отказа да получи лечение, затова беше транспортирана обратно в затвора“, заяви здравният министър на Украйна Раиса Мойсеенко.

Миналата седмица дъщерята на Юлия – Евгения Тимошенко, проведе среща с дипломати от ЕС. Евгения съобщила за политически мотивирания процес срещу нейната майка и манипулациите в него.

Бившият премиер Юлия Тимошенко излежава 7-годишна присъда в изправителната колония в Качановск. През 2011 г. Тимошенко бе призната за виновна в злоупотреба с власт за подписването на неизгодни за Украйна газови договори с Русия. В момента срещу нея има повдигнати и други обвинения, но влошеното ú здравословно състояние спира делата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!