Италия въвежда по-строги ограничения за населението заради втората вълна на COVID-19

OFFNews Последна промяна на 19 октомври 2020 в 08:40 2372 0

Снимка БТА/Xinhua

Министър-председателят Джузепе Конте обявява новите по-строги мерки с цел ограничаване разпространението на коронавируса в Италия

Италия въвежда пакет от мерки, които затягат рестрикциите на фона на увеличаващия се брой случаи на коронавирус в страната. Обяви ги носещият маска премиер Джузепе Конте, който обясни, че те се налагат, за да не се наложи нова национална карантина.

Кметовете ще имат властта да затварят обществените места след 21 часа, а работното време на ресторантите и броят на групите, които могат да се събират, се ограничават.

Решението идва, след като Италия регистрира най-големият дневен брой заразени за втори пореден ден. В неделя регистрираните бяха 11 705, в събота - 10 925.

Италия беше най-тежко засегнатата европейска страна от пандемията. Към момента общият брой на потвърдените случаи на коронавирус са 414 000. Смъртните случаи са 36 500 и по този показател страната е на второ място в Европа след Великобритания.

"Не можем да губим време, трябва да въведем мерки, за да избегнем национална карантина, която може да удари жестоко икономиката ни", обясни Конте в тв обръщение.

Правителството е на мястото си, но всеки трябва да поеме своята лична отговорност - добави министър-председателят, според когото най-ефективните мерки остават най-базовите: маски, дистанция и миене на ръцете.

Промените в училищата касаят по-големите ученици. Те ще започват по-късно училище. Насърчава се увеличаването на дистанцията между тях в класните стаи.

Баровете и ресторантите ще затварят в полунощ, но след 18 ч ще е разрешено само обслужването на масите, край бара няма да се сяда. Ще могат да се събират групи от максимум шест души.

Провеждането на конференции и фестивали се забранява.

Аматьорските колективни спортове трябва да бъдат спрени.

Фитнес центровете и плувните басейни трябва да реорганизират работата си съгласно нов протокол до седем дни.

75% от служителите в държавните институции ще трябва да работят дистанционно. Това се препоръчва и на компаниите от частния сектор. Рестрикциите не включват полицейски час, какъвто беше въведен в редица френски градове.